Ceny priemyselných výrobcov v novembri spomalili svoj rast

V úhrne sa ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v novembri medziročne zvýšili o 3,7 %.

Dynamika rastu cien priemyselných výrobcov na Slovensku sa po niekoľkomesačnom zrýchľovaní v novembri zmiernila. V úhrne totiž ceny priemyselných výrobcov medziročne stúpli o 3,7 %, kým v októbri rástli o 4,4 %. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko pritom v novembri medziročne rástli o 5,8 % a exportné ceny boli vyššie o 2,3 %. Medzimesačne priemyselné ceny v úhrne v novembri oproti októbru klesli o 0,4 %, pričom tuzemské priemyselné ceny sa znížili o 1,1 % a exportné ceny mierne rástli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze v rámci cien priemyselných výrobcov pre tuzemsko v novembri stúpli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 10,6 %, ťažby a dobývania o 5,8 % a priemyselnej výroby o 3,5 %. Ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb ostali na rovnakej úrovni ako vlani. V samotnej priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 17,7 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,6 % a dopravných prostriedkov o 4,4 %. Klesli ceny elektrických zariadení o 2,8 % a výroby potravín, nápojov a tabaku o 0,4 %.

Pri exportných cenách zaznamenali štatistici medziročný nárast cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 31,4 %, ťažby a dobývania o 10,3 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,7 % a tiež priemyselnej výroby o 1,3 %. V rámci priemyselnej výroby najrýchlejšie rástli ceny textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 10,4 %, chemikálií a chemických produktov o 4,8 % a základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,4 %. Klesli ceny počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,8 %, drevených a papierových výrobkov o 1,7 %, výrobkov z gumy a plastu o 0,9 % a výroby elektrických zariadení o 0,1 %.

V priemere za jedenásť mesiacov tohto roka tak ceny priemyselných výrobcov v úhrne vzrástli o 2,4 %. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko boli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vyššie o 5,1 % a exportné priemyselné ceny o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy