Fed štvrtýkrát v tomto roku zvýšil úroky

Zvýšenie základnej sadzby o štvrť percentuálneho bodu do pásma 2,25 až 2,5 % znamená, že sa dostala na najvyššiu úroveň od roku 2008.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) už štvrtýkrát v tomto roku zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, ale signalizoval, že očakáva spomalenie rastu úrokov v budúcom roku. Stredajšie zvýšenie základnej sadzby o štvrť percentuálneho bodu do pásma 2,25 až 2,5 percenta znamená, že sa dostala na najvyššiu úroveň od roku 2008.

Úroky Fed zvýšil napriek útokom zo strany prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bieleho domu sa sťažuje, že tieto kroky ohrozujú ekonomiku. Šéf Fed-u Jerome Powell všal uviedol, že Trumpove vyjadrenia na Twitteri a vyhlásenia nebudú mať vplyv na tvorbu politiky centrálnej banky.

Vo vyhlásení, ktoré Fed zverejnil v stredu, sa konštatuje, že pravdepodobné je iba „nejaké“ ďalšie postupné zvyšovanie úrokov. Doteraz Fed hovoril jednoducho o „ďalších postupných zvyšovaniach“. Nová prognóza Fed-u predpokladá v budúcom roku dve zvýšenia úrokov. Ešte v septembri centrálna banka USA očakávala, že v budúcom roku zvýši úroky trikrát. Podľa aktualizovanej predikcie Fed-u americká ekonomika v budúcom roku posilní o 2,3 percenta. Pred tromi mesiacmi banka odhadovala, že rast hospodárstva bude v budúcom roku na úrovni 2,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy