Dohoda Ríma s EK o rozpočte podporila talianske akcie a dlhopisy

Dohoda Ríma s Európskou komisiou (EK) o rozpočte na budúci rok podporila talianske akcie a dlhopisy.
Taliansky akciový index FTSE MIB sa o 14.53 h SEČ nachádzal s plusom 1,66 % na úrovni 18.954,67 bodu. Akcie talianskych bánk si polepšili približne o 2,5 %.
Znížili sa tiež výnosy talianskych štátnych dlhopisov. Výnosy 2-ročných dlhopisov padli na 0,395 %, čo bolo najmenej za takmer 7 mesiacov. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov sa znížili o 12 bázických bodov na 2,81 %. Riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči nemeckým bondom sa zmenšila na 261 bázických bodov, čo bolo najmenej od septembra.
Správy, ktoré potvrdili dohodu medzi talianskou vládou a EK o rozpočte na rok 2019, zlepšili náladu investorov. Rím minulý týždeň oznámil, že zníži cieľový deficit na budúci rok na 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne plánovaných 2,4 % HDP. EK, ktorá pôvodný návrh rozpočtu odmietla a hrozila spustením konania pre nadmerný deficit, revidovaný rozpočet v stredu odobrila. Dohoda znamená, že Taliansko sa vyhne sankciám za porušenie fiškálnych pravidiel.
EK v stredu uviedla, že napriek akceptácii revidovaného rozpočtu, bude pozorne sledovať výdavky Ríma. Taliansko sa však zatiaľ vyhlo disciplinárnemu konaniu. „Riešenie nie je ideálne, ale umožňuje nám v tejto fáze vyhnúť sa procedúre nadmerného deficitu,“ uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis. Dodal, že nový rozpočet má jeden dôležitý pozitívny element, a tým je fakt, že je založený na realistickom ekonomickom scenári.

Súvisiace články

Aktuálne správy