Slovensko smeruje k cieľu, korekčný mechanizmus podľa rozpočtovej rady spúšťať netreba

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa tentokrát na záveroch hodnotenia plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte s ministerstvom financií zhodla.

Slovensko sa síce v roku 2017 ešte nedopracovalo k svojmu strednodobému rozpočtovému cieľu, ktorým je štrukturálny deficit vo výške 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), spúšťať korekčný mechanizmus však nie je potrebné. Skonštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojej decembrovej aktualizácii hodnotenia plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2017. Podľa rady približovanie k strednodobému cieľu síce nebolo po zohľadnení dodatočných faktorov dostatočne rýchle, zároveň však nebola prekročená pravidlom povolená odchýlka v trajektórii.

Podľa rozpočtovej rady pritom štrukturálny deficit Slovenska v minulom roku dosiahol 1,02 % HDP, teda raz taký objem, aký vyžaduje strednodobý cieľ. Rada pritom v hodnotení sleduje tak samotný vývoj štrukturálneho salda, ako aj vývoj výdavkov. Hodnotenie vydáva dvakrát ročne, raz v júni a raz v decembri.

V základnom hodnotení RRZ identifikovala, že zlepšenie štrukturálneho salda bolo vyššie, ako vyžadovalo pravidlo, o 0,42 % HDP, v prípade výdavkového pravidla nastala odchýlka vo výške 0,18 % HDP. Po zohľadnení dodatočných vplyvov, ako sú nižšie úrokové náklady a neočakávané príjmy, vypočítala RRZ odchýlku vo vývoji štrukturálneho salda vo výške 0,2 % HDP, čím sa zmestila do limitu 0,5 % HDP. „Naopak, dodatočné faktory ako nižšie výdavky na spolufinancovanie a zvýšenie efektívnosti výberu DPH zlepšili vývoj upravených výdavkov, čím sa pravidlo splnilo o 0,05 % HDP,“ dodala v aktuálnom hodnotení rada.

Hodnotenie plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte vydáva okrem RRZ aj ministerstvo financií. Kým v minulosti sa často tieto inštitúcie v nevyhnutnosti zavedenia korekčných mechanizmov nezhodli, tentokrát sú ich závery totožné. „Ani jedna inštitúcia neskonštatovala, že boli splnené podmienky na spustenie korekčného mechanizmu,“ uvádza rozpočtová rada.

Súvisiace články

Aktuálne správy