Pre obavy z Číny Berlín sprísňuje pravidlá pre investorov z krajín mimo EÚ

Nemecká vláda sprísnila pravidlá pre investorov z krajín mimo Európskej únie, za čím je úsilie ochrániť nemecké podniky pôsobiace v kritických sektoroch pred prevzatím čínskymi investormi.
Ako v stredu uviedol pre agentúru Reuters zdroj z nemeckej vlády, Berlín znížil podiel, nad ktorým už vláda začne z dôvodu národnej bezpečnosti preverovať akvizičnú ponuku firmy z krajiny mimo Európskej únie, z pôvodných 25 % na 10 %. Krok je reakciou na zvyšujúce sa obavy, že čínske spoločnosti získavajú stále väčší prístup ku kľúčovým technológiám v Nemecku, ako aj v ďalších európskych krajinách, zatiaľ čo Peking svoje firmy pred zahraničným prevzatím chráni.
Od svojho nástupu do funkcie v marci tohto roka nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier niekoľkokrát zdôraznil, že Nemecko chce byť aj naďalej ekonomikou, ktorá je otvorená priamym zahraničným investíciám. Zároveň ale dodal, že je potrebné, aby v oblasti ekonomických vzťahov vytvorila Čína rovnaké podmienky a upozornil, že je povinnosťou (nemeckej) vlády citlivú infraštruktúru chrániť. Ide najmä o sektory, ako sú energetika, vodovodné siete, dodávky potravín, telekomunikácie, financie a doprava.
Nemecko už v roku 2004 zaviedlo investičné pravidlá pre zahraničných investorov. Podľa vtedajších pravidiel bolo pri ponuke na prevzatie minimálne 25-percentného podielu v nemeckej spoločnosti investormi z krajín mimo EÚ, potrebné vyhodnotiť, či nepredstavuje riziko pre verejnú politiku a národnú bezpečnosť. V roku 2017 tieto pravidlá Berlín rozšíril na väčší počet sektorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy