Top investície 2018: U Slovákov rekonštrukcia bývania, u Čechov dovolenka

, Home Credit Foto: getty images

Zabezpečenie vybavenia domácností a rekonštrukciu nehnuteľnosti uvádzajú Slováci ako svoju najvýznamnejšiu investíciu v roku 2018. Pre zaujímavosť, v susednom Česku dominujú výdavky na dovolenku. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť Home Credit.

Slováci sa nezriedka správajú pri väčších investíciách vyslovene prakticky. Na otázku, aká udalosť bola pre nich z hľadiska investícií a výdajov v roku 2018 najvýznamnejšia, najviac – až traja z desiatich uviedli vybavenie domácnosti a rovnaký počet rekonštrukciu nehnuteľnosti.

„V Českej republike opýtaní najčastejšie spomínali ako najvýznamnejšiu investíciu roka dovolenku, a  to dokonca viac ako tretina Čechov,“ ozrejmuje Jaroslav  Ondrušek z Home Creditu. V prípade Slovákov sa investícia do dovolenky objavuje až na treťom mieste, kam ju zaradila necelá štvrtina respondentov.

Je zaujímavé, že takmer 15 % Slovákov uviedlo ako top investíciu roka kúpu nového či jazdeného auta. Približne rovnaké množstvo  zase investíciu do úpravy okolia domu či chaty. Približne každý desiaty investoval do svojho hoby. „V tomto prípade je veľavravné porovnanie mužov a žien. Mužov, ktorí v prieskume spomenuli ako top investíciu roka peniaze minuté na  šport či záľuby, je trojnásobne viac ako žien,“ hovorí J. Ondrušek.

Keď sa pozrieme ešte na ďalšie najvýznamnejšie investície Slovákov v končiacom sa roku, osem percent spomenulo kúpu nehnuteľnosti a sedem percent svadbu. Investíciu do vlastného zdravia uviedlo len necelé percento opýtaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy