Rakúsky koncern OMV sa bude podieľať na ťažbe ropy a plynu v Abú Zabí

Rakúsky ropný a plynárenský koncern OMV sa zúčastní na ťažbe ropy a zemného plynu z obrovského ložiska pod morským dnom v Abú Zabí, ktorý je súčasťou Spojených arabských emirátov (SAE).
Koncern OMV dosiahol dohodu o spolupráci s miestnou štátnou spoločnosťou Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). V nej je stanovený podiel Rakúšanov na ťažbe megaprojektu Ghasha 5 %.
Dohoda platí od uplynulej jesene 40 rokov. Ťažba z ložiska sa začne v nasledujúcom desaťročí. Experti odhadli, že ťažba zemného plynu dosiahne denne 40 miliónov kubických metrov. Ťažba ropného kondenzátu by mala byť okolo 120.000 barelov (barel = 159 litrov) denne.
Nová dohoda zvyšuje doterajšie investície OMV v ADNOC. V stredu to potvrdilo jeho vedenie. Partnermi na projekte sú ešte taliansky koncern ENI a nemecký Wintershall s podielom 25, respektíve 10 %.
Definitívne rozhodnutie o investícii pre prvé ťažobné pole prijmú zúčastnené strany v nasledujúcom roku.
Šéf OMV Rainer Seele označil dosiahnutú dohodu za ďalší vážny krok v realizácii stratégie koncernu stanovenej do roku 2025. Ňou si OMV upevňuje súčasnú pozíciu na Blízkom východe a ťažisko jeho podnikania sa viac presúva z ropy na zemný plyn.

Súvisiace články

Aktuálne správy