Celková produkcia stavebníctva EÚ klesla, na Slovensku stúpla

Októbrová stavebná výroba celej Európskej únie medzimesačne oslabila o 1,2 %, na Slovensku posilnila o 1,4 %, čo bol v rámci únie tretí najsilnejší rast.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v októbri oproti septembru klesla o 1,6 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 1,2 percenta. Medziročne októbrová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 1,8 percenta a v celej EÚ stúpla o 3 percentá. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Slovenské stavebníctvo v októbri medzimesačne posilnilo o 1,4 percenta a medziročne sa zväčšilo o 8,1 percenta. Medzimesačný rast bol tretí najsilnejší rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Silnejší rast bol iba v Bulharsku (3,3 %) a v Slovinsku (2,2 %). Najviac stavebníctvo medzimesačne kleslo vo Francúzsku (-5,9 %) a v Taliansku a Rumunsku (zhodne -1,6 %).

Medziročne októbrová produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, najviac vzrástla v Poľsku (19,4 %), v Maďarsku (18,5 %) a v Slovinsku (18,3 %). Najvýraznejšie medziročné oslabenie stavebnej výroby evidovali v Rumunsku (-4,8 %), vo Švédsku (-3,3 %) a vo Francúzsku (-2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy