Goldman Sachs: V roku 2019 sa oplatí zamerať sa na meny rozvíjajúcich sa trhov

, CNBC Foto: SITA/AP

Meny rozvíjajúcich sa trhov boli počas veľkej časti roku 2018 pod tlakom kvôli silnejšiemu americkému doláru. Rast USA sa v budúcom roku spomalí, ale fundamenty zostávajú silné.

Goldman Sachs Asset Management očakáva zlepšenie ekonomických podmienok na rozvíjajúcich sa trhoch v nadchádzajúcich mesiacoch, čím poskytne odrazový mostík pre regionálne meny aj akcie. Analytici Goldman Sachs hovoria o atraktívnom potenciáli návratnosti pre aktíva EM vďaka opätovnému rastu.

"Rozvíjajúce sa trhy sa obchodujú s atraktívnou 25-percentnou zľavou voči rozvinutý trhom, pričom ponúkajú potenciálne vyšší očakávaný rast ziskov," napísali analytici Goldman Sachs Asset Management vo svojom investičnom výhľade na budúci rok.

Účastníci trhu sa čoraz častejšie obávajú možného spomalenia hospodárskeho rastu, keď globálne akcie klesli krátko pred posledným stretnutím Fedu v tomto kalendárnom roku. Očakáva sa, že americká centrálna banka v stredu po štvrtý krát zvýši sadzby v roku 2018 v stredu, napriek rastúcim špekuláciám, že by Fed mohol pozastaviť svoj sprísňovací cyklus kvôli príznakom ekonomických turbulencií v najväčšej svetovej ekonomike.

Napriek poslednej vlne ťažkého výpredaja na akciových trhoch, analytici Goldman Sachs Asset Management už dávnejšie predtým tvrdili, že zostanú vo výhľade na rok 2019 prorizikoví. "Ceny aktív a trhové očakávania sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom výrazne znížili, čo ponúka lepšiu ponuku a vytvára potenciál pre pozitívne prekvapenia." Zároveň ale varujú pred "najväčším rizikom" ich investičného výhľadu na budúci rok,  ekonomickým výkonom Číny v nadchádzajúcich mesiacoch.

"Naša prognóza na rok 2019 počíta s rastom o 6,2 percenta, čo by znamenalo najpomalšie tempo čínskeho rastu od začiatku 90-tych rokov," uviedli analytici banky začiatkom tohto mesiaca. "Napriek tomu si myslíme, že obdobie najvyššej intenzity spomalenia rastu je za nami, čo znamená, že na zvyšok EM krajín je menší krátkodobý tlak na kompenzáciu."

Súvisiace články

Aktuálne správy