Môžeme očakávať zvýšenie sadzieb Fed-om?

Ázia nám dnes neposkytla žiadne významnejšie makroekonomické údaje. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei – 1,82 %, Hang Seng Index – 1,05 %, CSI 300 – 1,04 %.

Nemecký dodávateľ automobilov IAV Gmbh súhlasil s uznaním viny a zaplatením pokuty vo výške 35 miliónov dolárov za emisný podvod. IAV, ktorá je vo vlastníctve spoločnosti Volkswagen vo výške 50% podstúpi dvojročné skúšobné obdobie a bude pod dohľadom nezávislého orgánu. Taktiež spoločnosť postupne spätne vykúpi približne 500 000 znečisťujúcich vozidiel v USA. Index zaznamenavajúci obchodné prostredie v Nemecku mierne pokleslo z 98,7 na 97,3 bodov. Úroveň poklesla na najnižšiu úroveň za posledných 5 rokov. Nemecký IFO index merajúci obchodné prostredie poklesol z 102 na 101 bodov. Klesanie tohto indexu trvá už štvrtý mesiac od Augusta, keď dosiahol hodnotu 103,9 bodu. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 – 0,77 %, CAC 40 – 0,95 %, DAX – 0,29 %.

Americký prezident Donald Trump sa v utorok naďalej usiloval tlačiť na Federálnu centrálnu banku, ktorá je pripravená začať svoju dvojdňovú politickú schôdzku varujúc, že rada Fed-u spôsobí chybu ak zvýši úrokové sadzby. Očakáva sa, že Fed bude tento rok štvrtýkrát zvýši úrokové sadzby počas dvojdňového stretnutia o politike úrokových sadzieb. Počet stavebných povolení v Amerike bol v novembri na úrovni 1328 miliónov. Analytici očakávali počet povolení na úrovni 1259 miliónov. Povolenia medzimesačne rástli 8%. Počet nových stavieb v novembri rástol 3,2%, aj keď sa očakával pokles o 0,2%.  Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA + 0,35 %, S&P500                       + 0,01 %, NASDAQ + 0,45 %.

Dnešným najväčším skokanom v S&P500 sa stala spoločnosť Darden Restaurants, ktorá dnes rástla 5,9 %. Dôvodom rastu boli hospodárske výsledky, ktoré prekonali očakávania analytikov. Tržby na akciu prekonali očakávania o 1,1% a EBITDA o 1,94%. Darden Restaurants, Inc. vlastní a prevádzkuje reštaurácie. Spoločnosť prevádzkuje reštaurácie s morskými plodmi a talianske reštaurácie pod množstvom značiek. Darden vlastní reštaurácie v Severnej Amerike.

Lukáš Baloga, analytik spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy