Ukrajinské hydinové mäso nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy EÚ, upozorňuje SPPK

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora apeluje na spotrebiteľov, aby si začali viac všímať krajinu pôvodu u mäsa a mäsových výrobkov.

Slovensko sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) stalo krajinou, do ktorej mieria stovky kamiónov naložených lacným ukrajinským hydinovým mäsom. SPPK a Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) apelujú na spotrebiteľov, aby v obchodoch zisťovali pôvod hydinového mäsa, ktoré kupujú. Lacné hydinové mäso z Ukrajiny totiž podľa SPPK nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy, aké musia dodržiavať slovenskí chovatelia hydiny.

Je štandardom, že práve pri mäsa z tretích krajín sa ťažko určuje jeho pôvod, nie je vystopovateľné a pri jeho výrobe nie je zaručená prísna kontrola ako v krajinách EÚ. Informovala o tom v piatok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe. Ukrajinské mäso sa počas tohto roka objavilo podľa SPPK v stravovacích zariadeniach či maloobchodnej sieti za podstatne nižšie ceny, než sú v prípade slovenského mäsa.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska podporujú slovenských hydinárov v ich snahách o bezpečný trh a bezpečné potraviny, a to práve v kontexte zvýšených dovozov mäsa neznámeho pôvodu z tretích krajín. „Opätovne vyzývame spotrebiteľov na maximálnu opatrnosť pri kúpe hydinového mäsa. V časoch potravinových afér je preto namieste ostražitosť a informovanosť. Sme ochotní maximálne spolupracovať so štátnymi kontrolnými orgánmi, aby sme zabezpečili bezpečné potraviny na jednotnom európskom trhu,“ uviedol predseda ÚPS Stanislav Voskár.

Súvisiace články

Aktuálne správy