Miera voľných pracovných miest v EÚ bola v treťom kvartáli stabilná

Počas júla až septembra sa miera voľných pracovných miest v rámci Európskej únie oproti predošlému štvrťroku nezmenila a zostala na úrovni 2,2 %, na Slovensku bola medzikvartálne tiež stabilná, a to 1,2 %.

Miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli 2018 v rámci eurozóny dosiahla 2,1 %. Znamená to, že sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom nezmenila. Medziročne ale vzrástla, keďže v treťom kvartáli 2017 bola na úrovni 1,9 %. Miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli v rámci celej 28-člennej Európskej únie zostala tiež stabilná, a to na úrovni 2,2 %. Medziročne vzrástla z hodnoty 2 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku sa miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli medziročne zvýšila na 1,2 % z úrovne 1,1 %, v medzikvartálnom porovnaní stagnovala.

Najvyššia celková miera voľných pracovných miest počas júla až septembra 2018 bola v rámci EÚ v Českej republike (5,9 %), Belgicku (3,6 %) a v Nemecku, Holandsku a Rakúsku (zhodne 3 %). Najnižšiu mieru evidovali v Grécku, a to vo výške 0,6 %. Nasledovali Španielsko (0,8 %) a Bulharsko (0,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy