Trump nechce, aby Fed zvyšoval úrokové sadzby

Americký prezident Donald Trump vyzval centrálnu banku (Fed), aby na svojom budúcotýždňovom zasadnutí (v stredu 19. 12.) nepokračovala v sprísňovaní menovej politiky. "Dúfam, že Fed už nebude zvyšovať úrokové sadzby," povedal Trump vo štvrtok v rozhovore pre Fox News.

"Keď to porovnáte s prezidentom Obamom – on mal nulové sadzby. Každý dokáže zarobiť s nulovými sadzbami," povedal Trump. "Ja mám takmer normálne úrokové sadzby a naša ekonomika ešte stále ide hore."

Trump sa už viackrát pokúšal ovplyvniť rozhodovanie Fedu, ktorý je podľa ústavy nezávislý, a požadoval nižšie úrokové sadzby. Fed začal ešte za šéfovania Janet Yellenovej a počas prezidentovania Trumpovho predchodcu Baracka Obamu zvyšovať kľúčový úrok. Fed pokračuje v normalizácii menovej politiky aj po nástupe Jeroma Powella do jeho čela, aj preto, aby zabránil prehriatiu ekonomiky, ktorú ešte dodatočne stimulovala Trumpova daňová a deregulačná politika. Fed by mohol na budúci týždeň zvýšiť kľúčovú sadzbu už deviatykrát od roku 2015.

Aktuálne sa kľúčová sadzba nachádza v pásme 2 % až 2,25 % a stále sa – aj napriek Trumpovým tvrdeniam – nachádza hlboko pod svojím dlhodobým priemerom. V časoch boomu, napríklad v 90. rokoch, sa kľúčové sadzby nachádzali výrazne nad dvojnásobkom aktuálnych úrovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy