Kurz eura vzrástol na 1,1371 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v stredu výrazne posilnil. Dôvodom boli špekulácie o uvoľnení v rozpočtovom spore medzi Európskou úniou (EÚ) a Talianskom. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1371 USD, pričom ráno sa jeho kurz pohyboval len tesne nad hranicou 1,13 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1346 (v utorok: 1,1379) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8814 (0,8788) eura.
Obchodníci poukázali na správy, podľa ktorých talianska vláda znížila plánovaný rozpočtový schodok na budúci rok a snaží sa o dosiahnutie kompromisu s Európskou komisiou (EK). Taliansky premiér Giuseppe Conte by sa mal v stredu večer stretnúť s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a diskutovať o rozpočte. Správy o tom, že Rím chce upraviť návrh rozpočtu v súlade požiadavkami EK, sa zatiaľ nepotvrdili. Talianske dlhopisy však napriek tomu výrazne posilnili.
Britská libra si aj napriek turbulenciám okolo brexitu polepšila. Premiérku Theresu Mayovú ešte v stredu večer čaká dôležité hlasovanie. Konzervatívci budú hlasovať o vyslovení nedôvery Mayovej ako líderke Konzervatívnej strany. Ak by Mayová hlasovanie prehrala, musela by odísť aj z postu premiérky. Aktuálne sa však zdá, že Mayová si zabezpečila dostatočnú podporu.

Súvisiace články

Aktuálne správy