Žlté vesty nedokážu ponúknuť riešenia ekonomických problémov Francúzska

, fee;FT Foto: SITA/AP

Z mnohých hľadísk sú protesty žltých viest najúspešnejšie svojho druhu za celé desaťročia. Dosiahli totiž zrušenie konkrétneho politického opatrenia.

Francúzska vláda pod prezidentom Emmanuelom Macronom doplatila na zvyšovanie daní z palív. Macron tlačí svetových lídrov, aby prijali Parížsku klimatickú dohodu, čo ale dokazuje záväzok Francúzska voči radikálnej legislatíve v oblasti životného prostredia. Je úplne jasné, že francúzski občania nemajú rovnaký pohľad na vec. Podľa nedávnych prieskumov protesty podporuje 68 % Francúzov.

Žlté vesty zvíťazili, Macron sa rozhodol že dane sa zvyšovať nebudú. Ale to ešte nie je koniec príbehu.

Žlté vesty síce protestujú proti zvyšovaniu daní, ale v skutočnosti ide o obyvateľstvo úplne závislé od politických rozhodnutí, od vládnych výdavkov.  Vo Francúzsku predstavujú vládne výdavky viac ako polovicu HDP, výdavky na sociálne zabezpečenie sú mimo kontroly a nikto nechce v žiadnom zmysluplnom rozsahu tieto výdavky znižovať.


V oficiálnom vyhlásení žlté vesty zadefinovali svoje požiadavky. Tie zahŕňajú:

–  zbaviť sa problému bezdomovcov
– progresívnejší daňový systém   
– zvýšenie minimálnej mzdy   
– bezplatné parkovanie v centre mesta   
– vyššie dane pre veľké firmy
– minimálny dôchodok vo výške 1200 EUR

Jediným návrhom, ktorý by znížil verejné výdavky akýmkoľvek spôsobom, je výzva na zníženie platov volených úradníkov.


Žlté vesty teraz uvažujú o založení politickej strany a pokračovaní v protestoch, až kým vláda neustúpi. Žlté vesty majú rozhodne silný vplyv na Macronovu politickú moc. Francúzske politické extrémy však prekvapivo nedokázali zo situácie ťažiť. Ani ľavica ani krajná pravica. Protesty sú úplne apolitické, pričom požiadavky žiadajú zvýšiť vládne výdavky viac ako hlasy pravice či ľavice.

Ak by súčasný trend pokračoval, žlté vesty sa stanú jednou z najúspešnejších apolitických iniciatív tohto storočia vo Francúzsku. Nepredpokladá sa však žiadne riešenie problémov Francúzska, ktoré sú charakterizované chronickým prekročením výdavkov a neschopnosťou reformovať. V skutočnosti sám Macron opísal Francúzsko ako "nereformovateľné". Jediným populárnym spôsobom zostáva zvýšenie veľkosti vlády, čo vedie k takmer nevyhnutnému bankrotu Francúzska.

Ak sa pozrieme na Francúzsko a jeho priebeh politických reforiem, či skôr nereforiem, každá menšia zmena sa stretla s rozsiahlymi protestmi a nepokojmi, bez ohľadu na to, či zvyšuje dane (ak ich nezvyšuje pre bohatých alebo na spoločnosti), znižuje dane alebo znižuje veľkosť vlády. Všetky zmeny sú takmer jednohlasné. Takže áno, žlté vesty dosiahli víťazstvo proti zvyšovaniu daní, ak však ľudia, ktorí vedú tento protest, budú mať vplyv na francúzsku politiku v nasledujúcich rokoch, môžeme očakávať len veľmi krutú budúcnosť.

Či sú prijaté záväzky prezidenta Macrona dostatočné na potlačenie verejného hnevu, je otázne. Ale rozpočtová polícia v Bruseli je v pozore nad rastúcim deficitom krajiny. Deficit Francúzska v budúcom roku sa má zväčšiť z predpokladaných 2,8 % HDP, čo je už nepríjemne blízko stropu EÚ, na úroveň 3,4 %. To bude najväčší deficit v EÚ v roku 2019 spolu s Rumunskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy