Sadzby mýta pre nákladné autá sa pre infláciu od januára 2019 zvýšia

Sadzby mýta pre nákladné autá za využívanie spoplatnených úsekov ciest sa od januára 2019 pre infláciu zvýšia. A to o 0,002 až 0,007 eura.
Vyplýva to z novely nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta, výška sadzby mýta a systém zliav zo sadzieb mýta, ktorú v stredu schválil kabinet. Materiál na rokovanie predložil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).
Mýtne sadzby sa každoročne upravujú o harmonizovaný index spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho kalendárneho roka zverejňovaným Štatistickým úradom SR. V septembri 2018 pritom medziročná miera inflácie dosiahla 2,7 %.
Preto sa od januára zvýšia sadzby mýta za užívanie spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, tiež spoplatnených úsekov ciest prvej triedy súbežných s diaľnicami a rýchlostnými cestami a aj úsekov ciest prvej triedy, ktoré nie sú súbežné s diaľnicami a rýchlostnými cestami.
Návrh nariadenia bude mať podľa rezortu dopravy pozitívny a súčasne negatívny vplyv na rozpočet a negatívny vplyv na podnikateľské prostredie.
Zvýšením sadzieb mýta sa totiž v konečnom dôsledku zvýšia náklady dopravcov za úhradu mýta. Podľa prepočtu ministerstva dopravy sa môžu priemerné náklady slovenského dopravcu, ktorý má nákladné autá nad 12 ton, zvýšiť ročne o 263 eur bez dane z pridanej hodnoty. Podľa rezortu Ide však o modelový príklad na základe expertného odhadu.
Pre štátny rozpočet by malo zvýšenie sadzieb mýta v roku 2019 znamenať nárast príjmov o 8,8 milióna eur. Výdavky v súvislosti s úpravou sadzieb mýta v roku 2018 predstavovali 804.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy