Prvé narodeniny Bitcoin futures: Málo dôvodov na oslavu

, marketwatch Foto:getty images

Znížený objem a prudká volatilita spôsobili turbulentný prvý rok pre obchodovanie s termínovými obchodmi kryptomeny. Utorok uplynul prvý rok od spustenia burzových futures, udalosť, ktorú v tom čase privítali ako významný krok vpred pre zástancovia digitálnych aktív, ktorí čakali, že sa nové odvetvie dostane do pozornosti širokej verejnosti.

Pre Bitcoinových býkov nemohlo štart vyzerať lepšie. Na CBOE futures otvárali na 15 000 USD, neskôr vyskočili nad sedemnásť tisíc dolárov a obchodovanie bolo tak silné, že trh musel byť pozastavený viackrát. CME Group ponúkla obchodovanie od 18. decembra.

Dnes, po jednom roku obchodovania, sú pozastavenia obchodovania na burze rovnako rozšírené ako kedykoľvek predtým, ale už z menej radostných dôvodov. Bitcoinová eufória sa pomaly vytráca, cena podkladového aktíva klesla na niekoľkomesačné dno, Bitcoin odpísal 85 % zo svojej najvyššej hodnoty. Dňa 7. decembra dosiahli futures na Cboe rekordné minimum, cenu vo výške 3160 dolárov, čo predstavovalo takmer 80 % z úvodnej ceny 15 000 dolárov.

Avšak výpredaj spot Bitcoinu neodráža úspech alebo zlyhanie produktu, hovorí Mati Greenspan, senior analytik trhu v eToro. "Podarilo sa otvoriť trh používateľom, ktorí by inak naň nemali prístup, takže v tomto smere si myslím, že to bol istý úspech. Nielen, že dovoľujú ľuďom ísť na long, ale otvorila sa aj možnosť obchodovania na krátko pre širšie publikum."

Aktuálne údaje o objeme naznačujú, že vlna inštitucionálnych peňazí, napriek očakávaniam, do odvetvia klesá. Priemerný denný objem na burze CME je len vyše 3 500 zmlúv denne, čo potvrdil v rozhovore pre Bloomberg už 26. júla, výkonný riaditeľ CME Terry Duffy. "Nevidíme obrovské toky." Od leta sa objemy futures zvýšili, aj keď len mierne.

Napriek tomu, že sa Bitcoin ocitol v dlhom medveďom trende, s novým rokom pridávajú dve burzy do ponuky obchodovanie s Bitcoin futures. Nasdaq pokračuje v plánoch spustiť svoj vlastný futures produkt v roku 2019 a materská spoločnosť konkurenčnej burzy v New Yorku, Intercontinental Exchange, chce odštartovať termínované obchodovanie s Bitcoinom v januári budúceho roka

Súvisiace články

Aktuálne správy