Muž, ktorý sa chystá kolonizovať Mars, mal v rozhovore na krajíčku

, Independent Foto: YT/60 minutes

Tesla nemá tweety svojho generálneho riaditeľa Elona Muska pod kontrolou. Musk to uviedol v nedeľňajšom rozhovore v relácii 60 Minutes na americkej stanici CBS. Podľa dohody s Komisiou pre kontrolu cenných papierov Spojených štátov (SEC) však má dohliadať na jeho vyjadrenia o firme smerom k verejnosti. Informácie priniesol britský Independent.

Musk začiatkom augusta na svoj twitteri napísal, že uvažuje o stiahnutí akcií Teslu z verejného obchodovania a za každú akciu podniku by ponúkol 420 dolárov. Vďaka tweetu stúpla cena akcií spoločnosti o šesť percent. Podľa SEC ale správa viedla k chaosu na trhu a poškodila investorov. Musk sa totiž nechystal akcie Tesly predávať, cenu 420 dolárov uviedol preto, že spojitosť čísla s fajčením marihuany mala pobaviť jeho priateľku. 20. apríl je Svetový deň marihuany.

Regulátor rozhodol, že Musk aj Tesla musia zaplatiť  po 20 miliónov dolárov, Musk musel odstúpiť z pozície predsedu správnej rady a firma mala začať dohliadať na jeho komunikáciu s verejnosťou. V nedeľňajšom rozhovore ale miliardár povedal, že svoje tweety pred vyslaním do sveta nikomu neukazuje. "Jediné tweety, ktoré by bolo potrebné kontrolovať, sú tie, ktoré môžu spôsobiť pohyb cien akcií," vysvetlil. Všetko ostatné je podľa spadá pod slobodu slova. Na otázku, ako firma rozozná, či tweet môže zahýbať trhom, keď si ho vopred neprečíta, Musk emotívne odpovedal: "asi môžeme urobiť chybu, kto vie (…) nikto nie je dokonalý." Nakoniec dodal, že SEC nerešpektuje, ale dohodu dodržiavať bude, pretože rešpektuje súdny systém.

Musk v rozhovore povedal, že predsedníčka správnej rady Robyn Denholmová, ktorá ho na tejto pozícii nahradila, nad ním nemôže mať kontrolu. Nie je to podľa neho možné hlavne preto, že je najväčším držiteľom akcií v spoločnosti a veľká skupina akcionárov ho podporuje. "Stačí mi zvolať hlasovanie akcionárov a môžem urobiť, čo chcem," uviedol Musk, ktorý vlastní asi 20 percent firmy.

Po odvysielaní rozhovoru sa Musk na twitteri posťažoval, že bol zostrihaný zavádzajúcim spôsobom a požiadal CBS, aby zverejnili celý rozhovor.

Musk počas rozhovoru pôsobil veľmi emotívne a chvíľami mal slzy v očiach. Keď sa moderátorka spýtala, či je jeho správanie nevyrovnané, odpovedal: "som iba sám sebou. Bol som pod obrovským tlakom a pracoval som šialene veľa, ale keby som bol skutočne nevyrovnaný, už by sme skrachovali."

Po odvysielaní rozhovoru Tesla vo vyhlásení uviedla, že spoločnosť sa riadi dohodou so SEC. Časť dohody, ktorá vyžaduje schvaľovanie Muskovej komunikácie, ktorá by mohla ovplyvniť cenu akcií, však podľa nej technicky musí platiť až od 28. decembra. Informovala o tom agentúra AP. SEC k sa rozhovoru odmietol vyjadriť.

Súvisiace články

Aktuálne správy