Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku aj v ekonomiku eurozóny vzrástla

Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku aj v ekonomiku eurozóny tento mesiac nečakane ožila a vzrástla. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v decembri 2018 zvýšil o 6,6 bodu na -17,5 bodu (z -24,1 bodu v novembri). Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali mierny pokles indexu, a to na -25 bodov.
Šéf ZEW Achim Wambach však upozornil, že aj keď je rast ekonomických očakávaní v decembri vítaný, pri jeho interpretácii je potrebné zachovať opatrnosť.
„Neistoty, ktoré negatívne ovplyvňujú súkromné investície a nemecký vývoz, pretrvávajú rovnako ako medzinárodný obchodný konflikt a brexit,“ dodal.
Pripomenul tiež, že aj napriek zvýšeniu zostáva decembrová hodnota indexu v zápornom pásme a hlboko pod dlhodobým priemerom 22,5 bodu. Obchodné spory vo svete a brexit majú totiž mimoriadne negatívny vplyv na súkromné investície a vývoz z Nemecka.
Prieskum ďalej ukázal, že hodnota ďalšieho dôležitého ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa v decembri strmo znížila, o 12,9 na 43,5 bodu. A zaostala za odhadmi expertov, ktorí predpovedali, že sa dostane na 55,8 bodu.
ZEW zároveň informoval, že aj index dôvery v ekonomiku celej eurozóny v decembri vzrástol na -21 bodov z -22 bodov v novembri, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesne na -23,2 bodu. Ale indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne sa tento mesiac znížil o 6,1 bodu na 12,1 bodu a index inflačných očakávaní analytikov sa prepadol o 19,5 bodu na 6 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy