Rast miezd bol na konci októbra najstrmší za dekádu, nezamestnanosť je nízka

Britskí zamestnanci zaznamenali v priebehu troch mesiacov do konca októbra najväčší nárast miezd za celú dekádu, keďže silný trh práce v krajine nevykazoval žiadne známky oslabenia pred brexitom. Informoval o tom v utorok štatistický úrad ONS.
Priemerná týždenná mzda, vrátane bonusov, v období august-október 2018 vzrástla o 3,3 %. To bolo jej najstrmšie zvýšenie od trojmesačného obdobia máj-júl 2008 a prekonalo aj odhady ekonómov, ktorí očakávali za tri mesiace do konca októbra 2018 nárast priemernej mzdy o 3 %.
Britská centrálna banka (Bank of England, BoE), ktorá avizovala, že bude musieť postupne zvyšovať úrokové sadzby, aby vykompenzovala inflačné tlaky z trhu práce, očakávala pomalší rast miezd na konci roka 2018, ako naznačujú oficiálne utorkové údaje.
Aj priemerná mzda bez bonusov v sledovanom období vzrástla o 3,3 %, najviac od konca roka 2008, uviedol ONS.
Tempo rastu miezd však stále zostáva pod hranicou 4 %, ktorú Británia zaznamenala pred finančnou krízou, ale reálne príjmy, upravené o infláciu, napriek tomu stúpli najviac od konca roka 2016, a to o 1,1 %.
A zároveň, miera nezamestnanosti za tri mesiace do konca októbra dosiahla 4,2 %. Priblížila sa tak k najnižšej úrovni od 70. rokov minulého storočia (4,1 %).
Počet ľudí, ktorí mali prácu v trojmesačnom období do konca októbra, stúpol o 79.000 na rekordných 32,48 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy