Turecká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli prudké spomalenie rastu

Turecká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli medziročne výrazné spomalenie rastu. Zatiaľ čo v 2. štvrťroku dosiahla vyše 5-percentný rast, v 3. štvrťroku tempo rastu nedosiahlo ani 2 %.
Ako v pondelok uviedol turecký štatistický úrad, v období od júla do konca septembra vzrástla ekonomika medziročne o 1,6 %. To bolo hlboko pod úrovňou rastu v 2. štvrťroku, ktorý dosiahol 5,3 %.
Údaj je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali so spomalením tempa rastu v porovnaní s vývojom v 2. štvrťroku zhruba na 2 %.
V medzikvartálnom porovnaní ekonomika Turecka po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy klesla, pričom pokles dosiahol 1,1 %.
Turecká ekonomika stále zápasí s dôsledkami tohtoročnej menovej krízy. Pre hospodársku politiku vlády a konflikt s USA za zadržiavanie amerického pastora Andrewa Brunsona stratila turecká líra zo svojej hodnoty oproti doláru tento rok okolo 40 %. Až zlepšenie vzťahov s Washingtonom po októbrovom prepustení pastora a výrazné zvýšenie úrokových sadzieb pomohli líre sa stabilizovať a začať posilňovať.
Medziročná miera inflácie dosiahla v novembri 21,6 %. Napriek vysokej úrovni to znamená zmiernenie rastu spotrebiteľských cien, keďže v októbri dosiahol ich rast 25,2 %. To bolo 15-ročné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy