WEF: Polovica sveta je už oficiálne on-line, ale dôvera v digitálnu ekonomiku klesá

, WEF;BI Foto: getty images

Digitálna transformácia ekonomík a spoločnosti naďalej prebieha rýchlo a sľubuje množstvo výhod, od lepšej zdravotnej starostlivosti až po zníženie nerovnosti a väčší prístup k informáciám, uviedlo Svetové ekonomické fórum v novej správe vydanej v nedeľu večer.

Internet dosiahol významný míľnik, polovica svetovej populácie je dnes on-line. Digitálna éra má ale pred sebou niekoľko ťažko riešiteľným problémov, uviedlo vo svojej správe Svetové ekonomické fórum. Rozširovanie internetu spomaľuje, hrozí, že miliardy ľudí zostanú na druhej strane digitálnej priepasti, možno dokonca natrvalo, varovala správa. Rozmach kybernetických zbraní a klesajúca dôvera v technologické spoločnosti. Viac ako polovica ľudí na celom svete si myslí, že technologické nedostatky prevažujú nad výhodami.

"Aj keď správa uznáva, že digitálny vývoj prináša veľa príležitostí v politickej, obchodnej a spoločenskej sfére, kľúčovým bodom tohto dokumentu je potreba zamerať sa na začlenenie a riešenie digitálnych rozdielov," povedala Lynn St. Amour z AIB, ktorá pomohla zostaviť správu. Vo výbore sa zišli ľudia z vlád, korporácií a neziskových organizácií na celom svete, ktorí 18 mesiacov spolupracovali na vypracovaní správy nazvanej "Naša zdieľaná digitálna budúcnosť. Vytváranie inkluzívnej, dôveryhodnej a udržateľnej digitálnej spoločnosti." V pracovnej skupine boli napríklad vorca www Bernabeu-Lee, bývalý americký viceprezident Al Gore a generálny riaditeľ spoločnosti Booking.com, Gillian Tans.

Medzi najväčšie problémy, ktorým čelia politici v súvislosti s digitálnou transformáciou, je spomalenie rozširovania internetu, uviedla správa. Byť schopný pracovať on-line je nevyhnutnosťou ak chcete byť súčasťou digitálnej ekonomiky, či digitálneho sveta. Zatiaľ čo počet užívateľov internetu na celom svete vzrástol v roku 2007 o 17 %, očakáva sa, že tento rok sa zvýši len o 5,5 %, uviedlo fórum citujúc údaje Medzinárodnej telekomunikačnej únie. Aj miera globálneho rozšírenia internetu na úrovni 50 % zahŕňa veľké rozdiely. V ázijsko-tichomorskom regióne je on-line 44 % ľudí a v Afrike iba 22 %. "Digitálna konektivita je základom zmysluplnej sociálnej a ekonomickej účasti jednotlivcov a krajín v 21. storočí," uviedla pracovná skupina fóra. "Nerovný prístup k internetu čoraz viac znamená nerovný prístup k príležitostiam, pracovným miestam alebo schopnosti riešiť neočakávané udalosti."

Fórum odporúča, aby vlády a multilaterálne organizácie investovali do rozšírenia prístupu na internet a odstránenia prekážok.

Ďalšia vec, ktorá bráni digitálnej transformácii, sú počítačové útoky. Asi 74 % firiem bol v tomto roku napadnutých, pričom podľa správy hackerské útoky stoja svetovú ekonomiku približne 400 miliárd dolárov ročne. A problém sa zhoršuje. Len v prvej polovici tohto roka kybernetické útoky ohrozili 4,5 miliardy záznamov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavovalo 2,7 miliardy.

"Digitálna konektivita zohráva kľúčovú úlohu pri uvoľňovaní inovácií a prosperity na celom svete," uviedla pracovná skupina v správe. "Rastúci počet kybernetických rizík predstavuje hlavnú prekážku našej pokračujúcej kolektívnej ceste k pokroku."

Fórum vyzvalo vlády a podniky, aby uprednostňovali počítačovú bezpečnosť a spolupracovali na znižovaní rizík. Len 45 % ľudí na celom svete si myslí, že výhody digitálnej ekonomiky prevažujú nad nevýhodami, uviedla skupina fóra, citujúc údaje od marketingovej firmy Dentsu Aegis.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy