Hospodárstvo eurozóny v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,2 %

Slovenský hrubý domáci produkt počas júla až septembra podľa údajov Eurostastu medzikvartálne posilnil o 1,1 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny v treťom štvrťroku tohto roka medzikvartálne posilnil o 0,2 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,3 percenta. Medziročne ekonomika eurozóny podľa sezónne upravených údajov počas júla až septembra vzrástla o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ o 1,8 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenský hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku podľa údajov Eurostastu medzikvartálne posilnil o 1,1 percenta a medziročne o 4,5 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najväčší medzikvartálny hospodársky rast dosiahli Malta (3,6 %), Rumunsko (1,9 %), Lotyšsko a Poľsko (zhodne 1,7 %). Pokles ekonomiky evidovali v Litve (-0,3 %), v Nemecku a Švédsku (zhodne -0,2 %) a v Taliansku (-0,1 %).

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v eurozóne v treťom štvrťroku stúpli o 0,1 percenta a v celej EÚ p 0,3 %. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne aj v celej EÚ posilnila zhodne o 0,2 percenta. Export eurozóny oslabil o 0,1 percenta a vývoz celej EÚ sa zväčšil o 0,3 percenta. Import eurozóny posilnil o 0,5 percenta a dovoz celej EÚ vzrástol o 0,3 percenta.

Výdavky domácností na konečnu spotrebu k rastu ekonomiky prispeli pozitívne v eurozóne aj v celej EÚ, a to o zhodne o 0,1 percentuálneho bodu (pb). Hrubá tvorba fixného kapitálu tiež mierne prispela k rastu hospodárstva v oboch blokoch. Zahraničný obchod však rastu ekonomiky eurozóny ubral 0,3 pb a v prípade celej EÚ bol jeho vplyv neutrálny. Zmena zásob pridala ekonomickému rastu eurozóny 0,3 pb a celej EÚ 0,1 pb.

Súvisiace články

Aktuálne správy