Medziročná inflácia v rámci OECD sa v októbri zrýchlila

V rámci krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj celková medziročná inflácia v októbri stúpla na 3,1 % zo septembrových 2,9 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v októbri zrýchlila na 3,1 percenta. V predchádzajúcom mesiaci bola vo výške 2,9 percenta. Dôvodom zrýchlenia inflácie bolo to, že ceny energií sa zvýšili o 10,3 percenta po septembrovom posilnení o 8,2 percenta. Medziročný rast cien potravín sa však v októbri spomalil na 2,1 percenta z úrovne 2,3 percenta v septembri. OECD o tom informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Organizácia ďalej uviedla, že dôvodom vysokej inflácie, ktorá je v rámci OECD na najvyššej úrovni od októbra 2011, je z veľkej časti rast cien v Turecku, kde v októbri bola inflácia na úrovni 25,2 percenta. Bez zahrnutia Turecka by celková medziročná inflácia v rámci OECD v októbri stúpla len mierne, a to na 2,3 percenta zo septembrových 2,2 percenta.

V rámci eurozóny dosiahla októbrová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) 2,2 percenta, čiže sa zrýchlila v porovnaní so septembrovou úrovňou 2,1 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa však v novembri tempo medziročnej inflácie v menovom bloku spomalilo na 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy