Maloobchod eurozóny aj celej Európskej únie sa v októbri zotavil

Medzimesačne októbrové tržby maloobchodu v eurozóne vzrástli o 0,3 % a v rámci celej EÚ o 0,1 % po septembrovom poklese v eurozóne o 0,5 % a v rámci EÚ o 0,3 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v októbri medzimesačne stúpli o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie vzrástli o 0,1 percenta. V septembri pritom maloobchod eurozóny klesol o 0,5 percenta a v rámci celej EÚ oslabil o 0,3 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov v októbri vzrástol o 1,7 percenta a v rámci celej EÚ o 2,1 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v v stredu.

 

Slovenský maloobchod v októbri podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne stúpol o 1,5 percenta, čiže jeho rast sa zrýchlil po septembrovom posilnení o 0,4 percenta. Medziročne sa októbrové kalendárne upravené tržby maloobchodu SR zväčšili o 6 percent.

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, maloobchod v októbri medzimesačne najvýraznejšie posilnil v Slovinsku (7,9 %), Portugalsku (2,3 %) a Rakúsku (1,6 %). Najväčší medzimesačný pokles evidovali vo Fínsku (-2 %) a v Dánsku a vo Švédsku (zhodne -1,2 %).

Medziročne sa októbrové maloobchodné tržby v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, najviac zvýšili v Slovinsku (13,3 %), Írsku (8,4 %) a v Litve (7,3 %). Oslabenie tržieb maloobchodu v porovnaní s októbrom minulého roka nastalo na Malte (-2,3 %), vo Fínsku (-1 %) a v Luxembursku (-0,3 %).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy