Japonská ekonomika klesla v 3. kvartáli pravdepodobne o takmer 2 %

Ekonomika Japonska zaznamenala v 3. štvrťroku pravdepodobne výraznejší pokles, než sa pôvodne uvádzalo. Podľa ekonómov dosiahol takmer 2 %, zatiaľ čo v rámci rýchleho odhadu sa uvádzal mierne nad 1 %.
Podľa odhadov 16 ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters, klesla japonská ekonomika v 3. štvrťroku v celoročnom prepočte až o 1,9 %. Rýchly odhad poukazoval na pokles o 1,2 %. V medzikvartálnom porovnaní dosiahol podľa ekonómov pokles 0,5 %, zatiaľ čo predbežný odhad uvádzal 0,3 %.
Tokio prvýkrát oznámilo nepriaznivé údaje o vývoji ekonomiky za 3. štvrťrok v polovici novembra. Dôvodom poklesu bol podľa vlády aj viacerých ekonómov fakt, že v danom období zasiahlo Japonsko viacero prírodných katastrof – záplavy, tajfún aj zemetrasenie. Tie ovplyvnili výdavky spotrebiteľov, firemné investície a export.
Ekonómovia ale odhadujú, že kapitálové výdavky boli ešte nižšie, než naznačoval predbežný odhad. Zatiaľ čo ten poukazoval na medzikvartálny pokles kapitálových výdavkov o 0,2 %, ekonómovia predpokladajú, že dosiahol až 1,6 %. Ak sa pokles potvrdí, bude najvýraznejší od roku 2014.
Záver roka by mal byť lepší a analytici očakávajú zotavenie japonskej ekonomiky. Budúci rok však bude náročný, najmä pre oslabujúci sa zahraničný dopyt, od ktorého je japonská ekonomika do veľkej miery závislá.
„Je vysoko pravdepodobné, že ekonomika zaznamená vo 4. štvrťroku výrazný rast, najmä v dôsledku zotavenia produkcie,“ avizoval hlavný ekonóm Dai-Ichi Life Research Institute Jošiki Šinke. „Zároveň však nemožno pochybovať o tom, že v porovnaní s minulým rokom stráca ekonomika na sile, najmä v dôsledku zhoršujúceho sa vývoja v exporte,“ dodal.
Japonská vláda oznámi spresnené údaje o vývoji ekonomiky za 3. kvartál 10. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy