Prví obvinení v kauze panamských dokumentov

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Americké úrady vzniesli vôbec prvé obvinenia voči ľuďom zapleteným do kauzy takzvaných panamských dokumentov. Štvorici mužov obvinených z prania špinavých peňazí či podvodov hrozia až desiatky rokov väzenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Medzi obvinenými sú traja ľudia pracujúci priamo či sprostredkovane pre panamskú právnu firmu Mossack Fonseca, ktorá stojí v centre škandálu týkajúceho sa viac ako 200 000 subjektov z dvoch stoviek krajín sveta. Štvrtým obvineným je jeden z klientov spomínanej firmy, ktorá svojim zákazníkom pomáhala čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Traja z obvinených už boli zadržaní, štvrtým je právnik Mossack Fonseca, ktorý zatiaľ úradom uniká. Podľa americkej prokuratúry v rokoch 2000 až 2017 pomáhala trojica klientom firmy vyhýbať sa plateniu daní a ukrývať nelegálny majetok zakladaním nastrčených spoločností sídliacich v daňových rajoch. Jedným z klientov bol aj posledný z obvinených, osemdesiatjedenročný nemecký občan.

Panama Papers sú dokumenty, ktoré predvlani začalo zverejňovať niekoľko popredných svetových denníkov. Po odhalení škandálu rezignovali niektorí politici, napríklad islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, či španielsky minister priemyslu José Manuel Soria. Služby panamskej kancelárie využívali napríklad ľudia z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka alebo argentínskej hlavy štátu Maurícia Macriho.

Do rúk úradov padli aj dvaja hlavní podielnici spoločnosti, Ramón Fonseca a Jürgen Mossack, ktorí boli vlani obvinení v súvislosti s najväčším korupčným škandálom posledných desaťročí v Brazílii. Firma tento rok ukončila svoju činnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy