Ceny ropy klesli takmer o dolár, cena Brentu sa pohybuje okolo 61 USD

Ceny ropy v stredu klesli o vyše percenta, keď nálady na trhoch ovplyvnili rastúce zásoby ropy v USA, ako aj varovania čínskej vlády pred zvyšujúcim sa "ekonomickým protivetrom".

Ceny ropy v stredu klesli o vyše percenta, keď nálady na trhoch ovplyvnili rastúce zásoby ropy v USA, ako aj varovania čínskej vlády pred zvyšujúcim sa „ekonomickým protivetrom“. Cena ropy Brent klesla takmer o 1 USD a pohybuje sa v blízkosti hranice 61 USD za barel (159 litrov).
Na jednej strane ceny ovplyvnila správa Amerického ropného inštitútu (API), ktorý v utorok (4. 12.) zverejnil odhad, že zásoby ropy v Spojených štátoch vzrástli za minulý týždeň o 5,4 milióna barelov. Oficiálne informácie z amerického ministerstva energetiky budú zverejnené v stredu. Spolu s týmito informáciami ministerstvo zverejní aj údaje o vývoji produkcie.
Okrem ropných zásob v USA na vývoj cien zapôsobili aj vyhlásenia Pekingu, že „Čína by mala venovať veľkú pozornosť vplyvu rastúceho ekonomického protivetra na zamestnanosť“. Veľa bude závisieť aj od vývoja obchodných vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom. Súčasné „prímerie“ totiž nemusí trvať dlho, na čo opäť upozornil americký prezident Donald Trump. V utorok varoval, že ak sa Washingtonu nepodarí dosiahnuť s Pekingom „želateľnú dohodu“, uvalia USA na Čínu vysoké dovozné clá.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 7.52 h SEČ o 93 centov na 61,15 USD (53,60 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom dosiahla 52,44 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 81 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy