Ceny ropy pokračovali v raste, americká WTI uzavrela na 53,25 USD za barel

Ceny ropy pokračovali v utorok v raste, aj keď ten sa pribrzdil. Čierne zlato prišlo o časť svojich prvotných ziskov, keď v priebehu dňa sa nachádzalo v pluse až o 2 %. Dôvodom boli obavy zo spomalenia rastu dopytu, keďže obchodná vojna medzi USA a Čínou sa napriek dočasnému prímeriu ešte neskončila.
Americký prezident Donald Trump dal v utorok jasne najavo, že ak sa Peking s Washingtonom nedohodne, vráti sa k zavádzaniu ciel, čo utlmilo eufóriu na trhoch.
V pondelok (3. 12.) ceny podporili tiež očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa vo štvrtok (6. 12.) dohodnú na obmedzení ťažby. Podľa utorkových správ kartel pracuje na dohode, podľa ktorej by sa ťažba znížila minimálne o 1,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou je Rusko proti výraznému okresaniu produkcie.
Januárový kontrakt na americkú ropu si v pondelok pripísal 30 centov a uzavrel na úrovni 53,25 USD (46,67 eura) za barel. Severomorská ropa Brent s februárovým kontraktom zdražela o 24 centov na 61,93 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy