Ministri financií oceňujú dohodu, ktorú dosiahli v noci na utorok

Ministri financií eurozóny sa dohodli na opatreniach, ktoré posilnenia menovú úniu, aby predchádzala budúcim krízam.
„Máme dohodu“, vyhlásil v utorok ráno hovorca euroskupiny Mário Centeno. Rokovanie v Bruseli trvalo takmer 16 hodín. Hlavným výsledkom je zhoda na tom, že bude posilnená úloha Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM). Zatiaľ sa bude ďalej diskutovať o rozpočte eurozóny a o spoločnom zabezpečení úspor.
Nedoriešili sa ani pravidlá pre likvidácie neživotaschopných bánk. Zostáva otvorený aj spoločný návrh Nemecka a Francúzska na vlastný rozpočet eurozóny. Diskusia na túto tému bude pokračovať, ak s ňou budú na samite súhlasiť šéfovia štátov a vlád.
O nočnej dohode komisár EÚ pre ekonomiku Pierre Moscovici v utorok povedal: „Nejde o nijakú prelomovú zhodu. Nijaký veľký krok vpred sme neurobili“.
Nemecký spolkový minister financií Olaf Scholz na Twitteri napísal: „Po takmer 16 hodinách rokovania euroskupiny máme výsledok – dobrý. Euroreforma urobí rozhodujúce kroky vpred“.
Podobne sa podľa portálu denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjadril aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire: „…dôležitý krok, výrazne posilní eurozónu“.

Súvisiace články

Aktuálne správy