Rast výrobných cien v eurozóne aj v EÚ sa v októbri zrýchlil

Tempo rastu výrobných cien v eurozóne sa v októbri zrýchlilo. Ukázali to predbežné údaje Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie (EÚ), podľa ktorých sa ceny hotových výrobkov v októbri zvýšili v eurozóne o 0,8 % a v EÚ o 0,7 % oproti septembru, keď medzimesačne stúpli v oboch blokoch o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní vzrástli v októbri 2018 ceny priemyselných výrobkov v eurozóne o 4,9 % a v EÚ o 5,4 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že medzimesačne stúpli v októbri najstrmšie ceny energií, a to v eurozóne o 2,7 % a v EÚ o 2,6 %. Ceny v priemysle bez energetiky v eurozóne stagnovali a v celej EÚ sa zvýšili o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za október, najväčší medzimesačný nárast výrobných cien zaznamenali v Belgicku (3,6 %), Taliansku (1,8 %), Rumunsku (1,6 %) a na Slovensku (1,3 %), zatiaľ čo ich pokles nahlásili Lotyšsko (-0,6 %), Slovinsko (-0,2 %) a Cyprus (-0,1 %).
V medziročnom porovnaní vzrástli v októbri tiež najviac ceny energií, a to 14,6 % v euroregióne a o 17,1 % v celej Únii. Ceny v priemysle bez energetiky sa pritom zvýšili o 1,5 % v krajinách, ktoré zaviedli euro a o 1,7 % v EÚ.
Najvyšší medziročný rast cien v priemysle vykázali Belgicko (10,4 %), Dánsko (9,9 %), Maďarsko (8,4 %) a Spojené kráľovstvo (7,7 %). Jedinou krajinou, ktorá v októbri zaznamenala pokles výrobných cien bolo Írsko (-2,7 %).
Na Slovensku ceny priemyselných produktov v októbri stúpli medziročne o 7,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy