Daňový bonus na predškolákov sa zdvojnásobí

Parlament schválil novelu zákon o dani z príjmov, podľa ktorej sa od 1. apríla budúceho roka zvýši daňový bonus na deti do 6 rokov o vyše 266 eur.

Daňový bonus na predškolákov sa v budúcom roku zdvojnásobí. Parlament totiž v utorok schválil novelu zákona o dani z príjmov z dielne poslancov strany Most-Híd, podľa ktorej sa daňový bonus na deti do 6 rokov zvýši na dvojnásobok oproti súčasnej úrovni od 1. apríla budúceho roka. Návrh musí ešte podpísať prezident.

Návrh podporila aj opozícia, aj keď pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov, aby sa daňový bonus zdvojnásobil na všetky vyživované deti bez obmedzenia veku, v pléne dostatok hlasov nezískali. Celkovo tak za návrh Mosta-Híd zahlasovalo až 143 zo 145 prítomných poslancov.

V praxi sa tak má zvýšiť v budúcom roku daňový bonus na predškolákov o 22,17 eura mesačne, teda o 266,04 eura ročne. Daňový bonus predstavuje sumu, ktorú si môžu pracujúci a samostatne zárobkovo činné osoby odpočítať z priamo z daní. Ešte pri predstavovaní návrhu jeho predkladateľka Irén Sárközy z Mosta-Híd argumentovala, že rodiny s predškolákmi si vybrali preto, lebo to najviac potrebujú. Rozšírenie na deti všetkých vekových kategórii je podľa nej v súčasnosti limitované možnosťami rozpočtu.

Zvýšenie daňového bonusu pritom znamená výpadok rozpočtových príjmov v desiatkach miliónov eur. Podľa odhadov strany Most-Híd výnosy z daní z príjmov v budúcom roku klesnú o 39,7 mil. eur. Dopad zdvojnásobenia daňového bonusu na deti do 6 rokov v roku 2020 predpokladajú na úrovni 74,6 mil. eur a v roku 2021 v objeme 80,2 mil. eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy