Približne každá deviata firma registrovaná v SR nie je aktívna

Žiadnu aktivitu na Slovensku nevykazuje dovedna až 29 085 spoločností.

Viac než 29 tisíc slovenských firiem nie je aktívnych a takmer polovica z nich sídli v Bratislave a jej okolí. Približne každá deviata firma registrovaná na Slovensku teda "spí". Vyplýva to zo zistení poradenskej spoločnosti Bisnode. Podľa nej žiadnu aktivitu nevykazuje dovedna až 29 085 firiem. Menej aktívne sú pritom akciové spoločnosti, pri ktorých podiel spiacich podnikov dosahuje vyše 12 percent. Podiel pri spoločnostiach s ručením obmedzeným je pod 11 percentami.

 

Spoločnosť Bisnode analyzovala dáta 269 005 spoločností registrovaných na Slovensku, z toho 261 565 boli spoločnosti s ručením obmedzeným a 7 440 akciové spoločnosti. Z analýzy vyplynulo, že žiadne podnikateľské aktivity nevyvíja až 28 165 eseročiek a 920 akcioviek. „Pre podnikateľov je dnes časovo i finančne menej náročné svoje firmy uspať ako absolvovať proces likvidácie,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Jedným z nástrojov štátu ako prečistiť obchodný register od neaktívnych podnikov mali byť daňové licencie z roku 2014. Daň štátu pri nich museli odvádzať aj firmy s nulovým či záporným ziskom, vrátane tých, ktoré nevykazovali žiadnu činnosť. „Daňové licencie vláda začiatkom tohto roka zrušila. Bude zaujímavé sledovať, ako sa to podpíše na vývoji počtu neaktívnych firiem,“ dodala Štěpánová.

Aj keď najväčšiu koncentráciu spiacich firiem (12 138) je podľa Bisnode vidieť v Bratislavskom kraji, čo sa týka podielu neaktívnych spoločností (12,81 %), Bratislavu a jej okolie predbehol Trnavský kraj. Podiel spiacich subjektov je tu na úrovni 12,91 %, pričom žiadnu aktivitu nevykazuje až 3 152 z celkového počtu 24 416 registrovaných podnikov. Najnižší podiel neaktívnych spoločností je v Trenčianskom kraji (6,89 %), kde "spí" 1 347 firiem.

Poradenská spoločnosť Bisnode spracúva ekonomické dáta a analýzy, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie. Pôsobí v 19 krajinách Európy, kde zamestnáva 2 100 ľudí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy