Ukrajina informovala o obnovení nákladnej dopravy v Kerčskom prielive

Ukrajina v utorok informovala o čiastočnom obnovení nákladnej dopravy v Kerčskom prielive medzi Azovským a Čiernym morom. Oznámil to ukrajinský minister infraštruktúry Volodymyr Omeľan, ktorého slová citovala agentúra AP.
Nákladné lode podľa neho už premávajú z a do ukrajinských prístavov Berďansk a Mariupol v Azovskom mori. Dodal, že prístavy Rusko „čiastočne odblokovalo“ pod vplyvom „silnej medzinárodnej reakcie“. Kyjev podľa Omeľana očakáva, že dopravu čoskoro obnovia v plnom rozsahu.
Minister v uplynulom týždni obvinil Rusko z blokády Kerčského prielivu. Moskva v pondelok namietala, že lodiam v plavbe nikdy nebránila. K narušeniu dopravy malo dôjsť v dôsledku nepriaznivého počasia.
Obvinenia v tomto zmysle, ktoré vzniesla ukrajinská strana, podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova nezodpovedajú skutočnosti. Uviedol, že vedenie prístavu Kerč môže v špecifických prípadoch – vzhľadom na vývoj počasia – rozhodnúť o pozastavení plavby cez prieliv.
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

Súvisiace články

Aktuálne správy