Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode je v druhom čítaní

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné. Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.
Návrh podľa rezortu reaguje na skúsenosti získané z aplikácie v súčasnosti platného zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, a to tak na strane orgánov štátnej správy, ako aj na strane dodávateľov potravín a odberateľov potravín.
„Vzhľadom na skúsenosti z aplikačnej praxe prišlo k precizovaniu aktuálnych ustanovení upravujúcich neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny,“ vysvetlil agrorezort. Ide podľa neho o reakciu na rozhodovanie príslušných orgánov štátnej správy o opravných prostriedkoch, mimoriadnych opravných prostriedkoch a súdov pri uložených sankciách. Vzhľadom na uplatňovanie nových typov konaní, ktoré vykazujú znaky neprimeranej podmienky, bolo tiež podľa predkladateľa nevyhnutné zapracovať nové ustanovenia, ktoré ich upravujú.
Súčasný výkon kontroly sa podľa MPRV spravuje zákonom o kontrole v štátnej správe, ktorý vo viacerých aspektoch nevyhovuje. „Z tohto dôvodu sa návrhom zákona navrhuje samostatná úprava procesu kontroly, ktorej výsledkom je posilnenie postavenia kontrolórov a zefektívnenie kontroly. Z dôvodu ochrany ‚slabšieho‘ účastníka obchodného vzťahu sa umožňuje predkladanie anonymných podnetov upozorňujúcich na možné porušenie zákona,“ dodal agrorezort.

Súvisiace články

Aktuálne správy