Britské firmy očakávajú, že ich produkcia prudko klesne po brexite bez dohody

Britské firmy očakávajú, že ich produkcia prudko klesne, ak Británia opustí Európsku úniu (EÚ) na budúci rok bez dohody a bez prechodného obdobia. Ukázal to prieskum, ktorý centrálna banka (Bank of England, BoE) zverejnila v utorok.
Plán brexitu premiérky Theresy Mayovej, schválený EÚ, totiž čelí veľkej opozícii v parlamente, ktorý o ňom bude hlasovať 11. decembra. To zvyšuje riziko vystúpenia Británie z bloku bez dohody a následných otrasov v ekonomike.
Produkcia firiem by pri tomto scenári v nasledujúcich 12 mesiacoch klesla o 2,5 až 6,9 %, ukázal prieskum BoE, do ktorého sa zapojilo 369 firiem.
To ostro kontrastuje s odhadovaným zvýšením ich výkonu o 0,8 % až 2,7 %, ak by parlament schváli plánu brexitu a s ním spojené prechodné obdobie.
Podľa BoE iba necelá tretina firiem urobila zmeny vo svojich plánoch v rámci prípravy na brexit, ako je napríklad založenie nových právnych subjektov v EÚ alebo zmena dodávateľských reťazcov.
Ostatné spoločnosti boli opatrné, pokiaľ ide o výdavky spojené s prípravami na brexit, a odkladajú ich, kým to nebude potrebné.
Automobilky a firmy z leteckého priemyslu, ktoré spolupracujú „komplexne“ s dodávateľskými reťazcami, čo znamená, že dodávky komponentov sú zosúladené s ich výrobným procesom, sa najviac obávajú dôsledkov brexitu bez dohody.
BoE minulý týždeň upozornila, že Británia v prípade najhoršieho možného scenára, teda odchodu z EÚ bez dohody, riskuje, že jej ekonomika dostane ešte väčší úder, než počas globálnej finančnej krízy pred desiatimi rokmi.
Prieskum BoE sa uskutočnil v dňoch 22. a 29. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy