Medziročná inflácia v rámci OECD v októbri zrýchlila

Celková inflácia v rámci Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj sa v októbri zvýšila na 3,1 % zo septembrovej úrovne 2,9 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), v októbri zrýchlila na 3,1 percenta zo septembrovej úrovne 2,9 percenta. Ceny energií vzrástli o 10,3 percenta po septembrovom posilnení o 8,2 percenta. Potraviny ale medziročne zlacneli o 2,1 percenta, keď sa predchádzajúci mesiac zvýšili o 2,3 percenta. Po očistení o ceny potravín a energií sa celková inflácia v rámci OECD stabilizovala na úrovni 2,3 percenta. OECD o tom informovala v utorok prostredníctvom tlačovej správy.

Medziročná inflácia sa zvýšila v Kanade (na októbrových 2,4 % zo septembrovej úrovne 2,2 %), v Nemecku (na 2,5 % z 2,3 %), Taliansku (na 1,6 % z 1,4 %), Japonsku (na 1,4 % z 1,2 %) a v USA (na 2,5 % z 2,3 %). Inflácia zostala stabilná vo Francúzsku a Veľkej Británii (zhodne 2,2 %).

V rámci eurozóny dosiahla októbrová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) 2,2 percenta, čiže mierne zrýchlila v porovnaní so septembrovou úrovňou 2,1 percenta. V novembri podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu tempo medziročnej inflácie v menovom bloku spomalilo na 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy