Európske startupy majú za sebou rekordný rok, americké sa nechytajú

, CNBC Foto: SITA/AP

Európa je v tomto roku domovom pre viac ako dvakrát toľko technologických počiatočných vstupov na burzu (IPO) ako USA. Vyplýva to zo správy Atomico, firmy spravujúcej rizikový kapitál.

Európske technologické spoločnosti, ktoré sa stali verejne obchodovanými v roku 2018, zaznamenali zvýšenie cien svojich akcií v priemere o 222 percent. Americké IPO v rovnakom odvetví v priemere len 42 percent. "Tento rok bol neuveriteľným rokom pre európsky technologický ekosystém," povedal Tom Wehmeier, partner a vedúci výskumu spoločnosti Atomico.

Výskum, ktorý bol uverejnený v utorok na technologickej konferencii Slush v Helsinkách vo Fínsku, naznačuje, že investori by mohli získať veľké výnosy z európskych technológických startupov. Správa uvádza údaje z londýnskej burzy cenných papierov, v Európe vstúpilo na burzu 69 technologických spoločností tento rok, v USA len 28. 

Jedným z dôvodov, prečo kontinent prekonáva USA v oblasti trhu s IPO, je skutočnosť, že európske burzy podporujú menšie spoločnosti, ktoré chcú byť verejne obchodovateľné. Šesťdesiatdva z 69 európskych technologických IPO malo trhový limit pod 1 miliardu dolárov. Výskum tiež poukázal na rastúci počet európskych jednorožcov alebo spoločností s hodnotou viac ako 1 miliarda dolárov. Atomico v tomto roku napočítala 17 nových jednorožcov v Európe, čo je dvojnásobok z vlaňajška. Medzi nimi nájdeme aj známe mená ako je britská fintech Revolut a Monzo, či estónska spoločnosť Taxify.

Podľa odhadov Atomico sa v európskom technologickom sektore v roku 2018 investuje 23 miliárd dolárov, čo je viac o 5 miliárd dolárov ako pred piatimi rokmi. "V posledných rokoch sa výrazne zvýšil vplyv ázijských investorov v európskom technickom ekosystéme," uviedla správa Atomico. Jedným z kľúčových zdrojov kapitálu v Európe je Čína, ktorá sa tento rok podieľala na financovaní kôl s viac ako 1 miliardou amerických dolárov. Čína čoraz viac rozširuje svoju prítomnosť v Európe, pretože iné krajiny, ako sú USA, prijali reštriktívnejšie politiky v oblasti obchodu a bezpečnosti

Wehmeier upriamil pozornosť aj na mimoriadny úspech Spotify. Táto hudobná streamingová spoločnosť so sídlom v Štokholme bola kótovaná na burze v New Yorku v apríli tohto roka za 26 miliárd dolárov, čo je najväčší priamy úpis. To znamená, že firma nemusela hľadať žiadateľov o upisovanie IPO a cena nebola stanovená vopred. Akcie po úpise klesli o šesť percent, avšak väčšina analytikov sa prikláňal ku kúpe pri hodnotení, tvrdí Reuters. "Mnohí tvrdia, že európske startupy nedokážu byť konkurencieschopné na globálnej scéne ale myslím si, že Spotify ukázala, že … stále môžete vystúpiť na vrchol, ak začnete od začiatku rozmýšľať vo veľkom," povedal Wehmeier.

Vyhliadky európskeho technologického sektora však napriek všetkému nie sú až tak ružové. Kontinent zaostáva za USA a Čínou podielom na trhu verejných internetových a softvérových spoločností a európsky technologický sektor v Stoxx 600 má v tomto roku slabší výkon ako sektor technológií v indexe S & P.

Európske regulačné prostredie je ďalšou prekážkou. Respondenti v správe spoločnosti Atomico sa nezhodli v tom, či európske regulačné orgány postupujú v najlepšom záujme začínajúcich tech firiem. 49 percent sa vyjadrilo, že európska regulácia sťažuje začiatok a rozširovanie technologického podnikania. Naopak pozitívny postoj zaujali k rozsiahlym európskym súborom pravidiel o ochrane osobných údajov (GDPR). Šesťdesiat percent respondentov uviedlo, že zákon je pre európskych spotrebiteľov dobrá vec. "Európski lídri v oblasti technológií a tvorcovia politík chcú úzko spolupracovať, ale dnes sa stále len navzájom prekrikujú," uviedla správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy