USA očakávajú, že Čína podnikne okamžité kroky na zníženie ciel

Spojené štáty očakávajú, že Čína podnikne okamžité kroky, ktoré povedú k zníženiu ciel na dovoz automobilov z USA a ukončeniu krádeže duševného vlastníctva a nútených transferov technológií, keďže obe krajiny smerujú k širšej obchodnej dohode. Uviedol to v pondelok (3.12.) predstaviteľ Bieleho domu. Ekonómovia však o tom majú isté pochybnosti.
Prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa v sobotu (1.12.) po skončení summitu G20 dohodli na prímerí v obchodnej vojne. Obaja lídri súhlasili s tým, že od 1. decembra, po dobu 90 dní, ani jedna z krajín nezavedie nové clá, kým budú rokovať o dohode, ktorá by ukončila mesiace eskalácie ich obchodného sporu.
Globálne trhy v reakcii na túto správu v pondelok zaznamenali výrazný rast akcií aj komodít a kontrakty na dodávky sóje z USA dosiahli najvyššiu úroveň od augusta.
Čína ponúkla USA v sobotu dodatočné záväzky v oblasti obchodu v hodnote viac ako 1,2 bilióna USD (1,06 milióna eur), uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.
Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow ale poznamenal, že toto číslo je „širokou referenčnou hodnotou“ a konečný výsledok bude závisieť od súkromných transakcií s americkým tovarom a podlieha trhovým podmienkam.
Kudlow tiež povedal, že Čína sa zaviazala, že okamžite začne rušiť colné a necolné prekážky, vrátane zníženia svojich 40 % ciel na americké autá.
„Očakávame, že tieto sadzby klesnú na nulu,“ povedal novinárom. a pre televíziu CNBC dodal, že Američania budú môcť získať väčšinové vlastnícke podiely v čínskych spoločnostiach po prvýkrát v histórii.
No zatiaľ čo Trumpova administratíva oslavuje 90-dňové prímerie ako svoje veľké víťazstvo a významný prelom v rokovaniach s Čínou, analytici sú opatrnejší. Upozorňujú na nedostatok detailov a neurčitý časový rozvrh. To vyvoláva skepticizmus, pokiaľ ide o to, či Peking už v blízkej budúcnosti vyhovie americkým požiadavkám.
Mnohí ekonómovia majú pochybnosti, že sa cez víkend podarilo dosiahnuť významný pokrok, a že ďalší sa dostaví v priebehu troch mesiacov.
„Zdá sa, že skutočná hodnota konkrétneho pokroku dosiahnutého na tomto stretnutí bola dosť limitovaná,“ napísali v analýze Alec Phillips a ďalší ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs.
Väčšina ekonómov pripomína, že obe krajiny zostávajú hlboko rozdelené v otázkach, ktoré vyvolávajú najväčšie spory, ako sú napríklad vládne dotácie pre strategické čínske priemyselné odvetvia, či kľúčová požiadavka USA ohľadne nútených transferov technológií a krádeže duševného vlastníctva.
„Deväťdesiat dní je veľmi málo času na vyriešenie týchto trvalých problémov,“ povedal Bill Adams, ekonóm PNC.
Siuáciu ešte komplikuje fakt, že Trumpove sťažnosti mieria na „srdce“ ekonomického modelu čínskej komunistickej strany. Tým je nielen hospodárstvo riadené štátom, ale tiež plán vlády na posilnenie postavenia Číny vytvorením silných odvetví v oblasti robotiky a moderných technológií, ktoré by ázijskej krajine pomohli dosiahnuť vedúcu pozíciu.
„Je nemožné, aby Čína zrušila svoju priemyselnú politiku alebo hlavné plány rozvoja priemyslu a technológií,“ skonštatoval ekonóm Cui Fan z University of International Business and Economics v Pekingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy