Kam až musí cena Bitcoinu klesnúť, aby prilákala nových kupcov?

, FTAlphaville Foto:getty images

V súvislosti so súčasným vývojom Bitcoinu na trhu to podľa FTAlphaville vyzerá, že rozčarovanie sa týka veľkého počtu ľudí.

Cena tejto kryptomeny v priebehu niekoľkých dní oslabila o viac ako tretinu. "Nie je možné povedať, čo sa vlastne deje, a to najmä na trhu, kde podľa všetkého kvitne manipulácia," píše FTAlphaville, ale aj napriek tomu sa pokúša o vysvetlenie. Odvoláva sa na graf zaznamenávajúci vývoj ceny Bitcoinu počas ostatných dvoch mesiacov.

Rozpätie "knôtov" pri jednotlivých dňoch poukazuje na rozpätie cien, za ktoré sa kryptomena obchodovala.  Telo sviece je dané rozpätím cien pri otvorení a uzatvorení obchodovania. Zelená svieca sú dni, kedy cena rástla, červená sú dni s poklesom. FTAlphaville radí zamerať sa najmä na tie červené, ktoré sú oveľa väčšie ako tie zelené. "Podľa niektorých to znamená problémy s nachádzaním stabilnej cenovej úrovne a nedostatok kupujúcich na trhu."

 

"Kam až musí cena Bitcoinu klesnúť, aby prilákali kupcov na trh?"

Pohľad do histórie nemusí byť vôbec relevantný, je celkom ťažké aj nejako definovať prípadných záujemcov o investíciu do tejto digitálnej meny. "Jedným z najlepších spôsobov, ako tomuto javu porozumieť, je prirovnať ho k pyramídovej schéme. Z niekoľkých ľudí sa stanú boháči v čase, kedy celá schéma rastie a nasáva nových ľudí. Keď ale ich zásoba dôjde, pyramída skolabuje a straty odrádzajú nových kupcov od vstupu na trh," píše sa na blogu FTAlphaville.

Keďže sa Bitcoin ako investičný nástroj stal minulý rok dostupný pre širokú verejnosť, je dosť dobre možné, že dezilúzia sa týka veľkého počtu ľudí. FTAlphaville v tejto súvislosti pripomína pyramídu, ktorá vznikla po kolapse Sovietskeho zväzu v Albánsku. Podľa MMF vzniklo niekoľko spoločností, medzi tie hlavné patrili VEFA, Gjallica a Kamber, ktoré mali reálne investície, ale zároveň sa venovali kriminálnym aktivitám vrátane pašovania tovaru. Práve tie prispeli k vysokej návratnosti a Bitcoin im môže byť podobný preto, že podľa niektorých správ aj on ťaží zo svojho využívania v "najtemnejších častiach internetu". Keď biznis s pašovaním kvôli koncu sankcií uvalených na Juhosláviu skolaboval, prepadli sa aj zisky. "Albánci začali predávať svoje domy a dobytok a Tirana zapáchala ako bitúnok, pretože farmári masovo predávali svoje zvieratá na trhu, aby mohli vložiť utŕžené peniaze do pyramídovej schémy". Nakoniec počas nepokojov zomrelo 2 000 ľudí, vláda stratila kontrolu nad časťou krajiny a ekonomika sa prepadla.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy