Maas varoval pred vycúvaním z projektu ruského plynovodu Nord Stream 2

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok varoval pred vycúvaním z projektu ruského plynovodu Nord Stream 2. Niektorí nemeckí zákonodarcovia totiž navrhli, aby sa projekt použil na potrestanie Moskvy za zabavenie ukrajinských lodí a zajatie ich posádok koncom novembra.
Annegret Kramp-Karrenbauerová, ktorá sa chce uchádzať o post líderky kresťanskodemokratickej strany CDU po odchode Angely Merkelovej, v nedeľu (2.12.) povedala, že jednou z možností, ako potrestať Moskvu, by mohlo byť zníženie množstva plynu, ktoré bude Rusko transportovať plynovodom do Nemecka po dne Baltického mora.
Minister zahraničných vecí Maas z koaličnej sociálnodemokratickej strany však povedal reportérom, že plynovod je komerčným projektom, ktorý vedie ruský Gazprom, a ten v ňom bude pokračovať, aj keby sa nemecké firmy stiahli. A odvolanie politickej podpory by znížilo schopnosť Berlína vyvíjať tlak, aby sa niektoré dodávky plynu naďalej posielali do Európy cez Ukrajinu, povedal.
Cieľom projektu Nord Stream 2 je zdvojnásobenie kapacity existujúceho plynovodu Nord Stream 1 od budúceho roka. Rusko tak obchádza tradičnú trasu na jeho prepravu cez Ukrajinu. Nemecko trvá na tom, že Ukrajina by mala aj naďalej zohrávať úlohu – a získavať príjmy – za prepravu suroviny cez plynovod na svojom území.
Merkelová v auguste zabezpečila sľub ruského prezidenta Vladimira Putina v tejto otázke, povedal Maas. „Odstúpenie od tohto projektu by tiež znamenalo vziať späť túto politickú požiadavku,“ povedal minister novinárom. „Bude sa stále stavať, ale nikto už nebude obhajovať alternatívny tranzit plynu cez Ukrajinu. Z tohto dôvodu považujeme za dôležité, aby sme zostali politicky aktívni.“
Spojené štáty, ktoré chcú tiež vyvážať plyn do Európy, na Ukrajinu a do viacerých východoeurópskych štátov, tvrdia, že nový plynovod poškodí Ukrajinu a Nemecko kvôli nemu zostane celé desaťročia závislé od dodávok z Ruska.
Viacerí nemeckí politici kritizovali lídrov G20 po víkendovom samite skupiny, že Putin odišiel zo stretnutia bez toho, aby sa zodpovedal za incident s ukrajinskými námorníkmi.
Rusko odmieta medzinárodné výzvy na prepustenie troch ukrajinských lodí zadržaných minulý mesiac v Kerčskom prielive blízko Krymu, ktorý Moskva nelegálne anektovala v roku 2014.
Ďalší uchádzač o post lídra strany CDU, minister zdravotníctva Jens Spahn, sa tiež domnieva, že je dôležité stanoviť Rusku hranice.
„Myslím si, že pre Vladimira Putina a Rusko by bol dôležitý signál, že Nord Stream 2 nie je úplne bezpodmienečný a nemôže sa stať, že projekt bude pokračovať bez ohľadu na to, čo robí,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy