EÚ vedie s Rímom intenzívne diskusie o rozpočtovom deficite

Európska komisia (EK) vedie "intenzívne diskusie" s Talianskom v snahe zistiť, či vláda v Ríme urobí "podstatné úpravy" pre zníženie rozpočtového deficitu.

Európska komisia (EK) vedie „intenzívne diskusie“ s Talianskom v snahe zistiť, či vláda v Ríme urobí „podstatné úpravy“ pre zníženie rozpočtového deficitu. Uviedol v pondelok podpredseda EK Valdis Dombrovskis na úvod zasadnutia ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli.
Euroskupina zasadá s cieľom schváliť a prijať balík návrhov na reformu eurozóny, ako aj so zámerom preskúmať návrhy rozpočtov členských štátov eurozóny, vrátane Talianska. Na ich rokovania v utorok (4.12) nadviaže stretnutie ministrov financií z celej Európskej únie (Ecofin).
Dombrovskis pred novinármi poznamenal, že sa stretol s talianskym ministrom financií Giovannim Triom a dodal, že „to, čo potrebujeme vidieť, je, aké konkrétne kroky sa predložia“.
Európska komisia 21. novembra odmietla schváliť návrh rozpočtu Talianska, čo je krok, ktorý otvára cestu pre postup pri nadmernom deficite voči Rímu. Dombrovskis pripomenul, že spor medzi eurokomisiou a Rímom sa dostal aj na pôdu Rady EÚ (členské štáty), pričom Rada súhlasila s hodnotením EK. Dohoda medzi členskými štátmi eurozóny je potrebná na to, aby eurokomisia podnikla ďalšie kroky v rámci procesu, ktorý zavedie finančné sankcie voči Taliansku za porušenie fiškálnych pravidiel EÚ.
Nová talianska vláda sa značne odklonila od zámerov predošlej, keď navrhla budúcoročný rozpočet s veľkými výdavkami a s deficitom vo výške 2,4 %, pričom taliansky verejný dlh predstavuje viac ako 130 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ide o viac ako dvojnásobok voči 60 % verejného dlhu voči HDP povolených podľa pravidiel EÚ.
V rámci sankčného postupu by Taliansko podliehalo prísnejšiemu monitorovaniu nakladania s finančnými prostriedkami zo strany EÚ. V prípade pokračujúceho nesúladu s pravidlami EÚ by sa Brusel mohol rozhodnúť zaviesť pre Taliansko ťažké pokuty.
Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že v posledných dňoch niektorí vedúci predstavitelia talianskej vlády naznačili ochotu prehodnotiť vládny plán výdavkov, pričom aj verejná mienka v krajine poukazuje, že kompromis v spore s EÚ je potrebný.

Súvisiace články

Aktuálne správy