Na českom bytovom trhu smeruje trend k menším nájomným bytom

Popularita menších bytov v Českej republike rastie. Pre záujemcov o bývanie sú atraktívne vďaka ľahšej dostupnosti. Investorom zase v prepočte na štvorcový meter z dlhodobého hľadiska prinesú väčší zisk. Podnikatelia v stavebníctve preto skupujú priestranné staré byty a prerábajú ich na niekoľko menších.
Odborníci na nehnuteľnosti upozorňujú, že ide o dlhodobý trend. Podľa počtu transakcií hlavné mesto nad zvyškom republiky jednoznačne vedie. Výnosy z minibytov sú výrazne vyššie, takže pokryjú náklady na stavebné úpravy.
Rozdeľovanie veľkých bytov prináša búranie priečok, vybudovanie sociálnych zariadení, urobenie nových podláh, rozvodov elektriny a plynu.
„V poslednom polroku pri plánovaní a kalkulácií nových projektov viac premýšľame o nájomnom variante,“ uviedla pre portál iDNES Lucie Doležalová z developerskej spoločnosti K&K Invest Group. Spoločnosť zareagovala na zmeny na trhu rýchlo. V Prahe už stavia nájomnú bytovú rezidenciu View Spořilov. Pôvodne boli jej byty určené na predaj.
Podľa expertov by rýchle zvýšenie počtu disponibilných nájomných bytov znížilo napätie na trhu s nimi nielen v Prahe, Brne ale aj ďalších českých mestách. Boli by prínosom najmä pre mladé rodiny v čase, keď im rozhodnutie centrálnej banky sťažuje prístup k hypotékam a súčasne komerčné úverové ústavy začínajú zvyšovať úroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy