Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v novembri opäť spomalil

Rast aktivity výrobného sektora eurozóny v novembri síce klesol o niečo menej, ako naznačil rýchly odhad, ale aj tak dosiahol najmenšie tempo za viac ako dva roky. To poukazuje na pokračujúce spomaľovanie tohto odvetvia. Dôvodom je nepriaznivý vývoj exportu. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti IHS Markit.
Podľa konečných výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa v novembri znížil na 51,8 bodu z 52 bodov v októbri, namiesto na 51,5 bodu pri rýchlom odhade.
Hodnota indexu sa 65. mesiac po sebe udržala and zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Ale zároveň bol novembrový PMI najnižší od augusta 2016.
Pod novembrový výsledok sa podpísal najmä pokles produkcie kapitálových tovarov, zatiaľ čo výroba spotrebného tovaru vzrástla.
Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, PMI najväčších ekonomík bloku kleslo na viacročné minimá, a v prípade Talianska dokonca hlbšie pod hranicu 50 bodov.
Najlepšie výsledky zaznamenali v novembri Holandsko, Rakúsko a Írsko a Rakúsko. A najhoršie Taliansko, Francúzsko a Nemecko.
Konkrétne PMI holandského výrobného sektora dosiahol v novembri 56,1 bodu, čo bola jeho najnižšia hodnota za 25 mesiacov. Rakúsky PMI, naopak, vzrástol na dvojmesačné maximum 54,9 bodu a aj írsky PMI na úrovni 55,4 bodu bol najvyšší za dva mesiace. Nasledujú Grécko s PMI výrobného sektora 54 bodov (6-mesačné maximum) a Španielsko s PMI 52,6 bodu (3-mesačné maximum).
Výrobný sektor najväčšej ekonomiky eurozóny, Nemecka, v novembri síce spomalil menej, ako naznačil rýchly odhad. Jeho PMI kleslo na 51,8, a nie 51,6 bodu, čo je však najnižšia hodnota za 31 mesiacov. Aj francúzsky PMI sa znížil o niečo miernejšie, na 50,8 bodu namiesto na 50,7 bodu, ale dosiahol 26-mesačné minimum. A PMI talianskeho výrobného sektora na úrovni 48,6 bodu je najnižší za 47 mesiacov, teda takmer štyri roky, a pod hranicou 50 bodov, čo znamená, že toto odvetvie už nerastie, ale klesá.
Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona novembrové údaje ešte podčiarkli, do akej miery sa výrobné podmienky stali náročnejšími, čo naznačuje, že toto odvetvie by mohlo v 4. štvrťroku brzdiť rast ekonomiky eurozóny.
Horší výhľad je spojený s obchodnými vojnami a clami, ako aj s väčšou politickou neistotou, čo viedlo k zvýšenej averzii voči riziku a k primeranému zníženiu výdavkov, najmä pokiaľ ide o investície.
A vyhliadky na budúci rok sú podľa Williamsona jedny z „najtemnejších“ od dlhovej krízy v eurozóne v roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy