HSBC: Bez ohľadu na obchodnú vojnu bude čínsky jüan v dlhodobom horizonte rásť

, CNBC Foto: SITA/AP

Čína naďalej udržiava kapitálovú kontrolu, ale je otvorená finančným reformám, pričom zahraničným investorom umožní väčší prístup na svoje akciové a dlhopisové trhy. Prebiehajúce finančné otvorenie sa bude mať pravdepodobne "dlhodobejší vplyv" na investičné toky jüanu než pokračujúci obchodný konflikt s USA, tvrdí HSBC.

Či sa už bude viac vyhrocovať obchodná vojna, alebo nie, jedna vec je jasná. Podľa mnohých odborníkov by mal celosvetový význam čínskeho jüanu rásť. Stratégovia a ekonómovia hovoria, že toky v čínskej mene budú dlhodobo rásť, ak Čína bude naďalej postupne otvárať svoj finančný systém a bude ďalej tlačiť na využívanie jüanu na medzinárodnej úrovni. Nebude to však všetko plynulé a pravdepodobne všetko bude záležať na ochote čínskych orgánov umožniť prísun viac finančných prostriedkov do krajiny.

Senior ekonóm pre Čínu, Chi Lo, z BNP Paribas Asset Management v Hongkongu, uviedol, že jüan sa stane celosvetovo dôležitejším, keďže Čína umožňuje prísun zahraničného kapitálu do krajiny prostredníctvom selektívneho otvorenia a sleduje obchodný projekt Hodvábnej cesty, na posilnenie medzinárodného postavenia krajiny. "Neexistuje aby bol jüan slabá mena, inak ho ľudia neprijmú a nemôže to byť globálna mena, ak je to dlhodobo slabá mena," povedal Lo v rozhovore pre CNBC.

Podľa HSBC sa trhy sústredili na obchodnú vojnu medzi Čínou a Spojenými štátmi ako hlavný faktor ovplyvňujúci jüan. Čínske otvorenie finančných trhov bude mať "pravdepodobne dôležitejší trvalejší vplyv" na menu. "Jüan bude čoraz viac podporovaný kapitálovými tokmi a nie iba obchodnými tokmi," uviedla banka.

Čínska ekonomická transformácia začala pred 40 rokmi, keď komunistická strana zaviedla politiku "reformy a otvárania sa" vonkajšiemu svetu. To znamenalo prvý krok, aby sa krajina nakoniec dostala od chudobného a agrárneho národa k dnešnému priemyselnému a technologickému gigantu, ktorý súperí s USA o globálny vplyv. Tento proces bol pomerne postupný a prísne kontrolovaný. Je však pravdepodobné, že bude pokračovať, povedal Lo a nazval čínsky kapitálový trh "asymetrickým", umožňuje väčší prísun kapitálu ako jeho odlivu. Napríklad úrady udržujú tlak na jüan, čo umožňuje obchodovanie len v úzkom pásme, aj keď sa pohyby postupne rozširujú.

Globálny systém prevodu finančných prostriedkov SWIFT uviedol vo svojej najnovšej mesačnej správe, že jüan bol v októbri šiestou najpoužívanejšou menou v domácich a medzinárodných platbách, tesne za kanadským dolárom. HSBC však zdôraznila, že finančné otvorenie sa Číny sa tento rok zrýchlilo, pričom portfóliové investície cudzincov dosiahli najvyššiu hodnotu. Spolu so zahraničným nákupom čínskych akcií a dlhopisov, ktoré sú stále oveľa nižšie ako na mnohých iných trhoch, banka vidí výraznejší ďalší posun, keď Čína otvorí dvere o niečo viac. "Domnievame sa, že je to len začiatok viacročného trendu pre rebalancovanie portfóliových investícií v celosvetovom meradle."

Odborníci tvrdia, že rastúca atraktívnosť čínskych investícií bola podnietená začlenením jej finančných trhov do kľúčových globálnych indexov.

Čínske akcie v júni debutovali v rámci indexu MSCI pre rozvíjajúce sa trhy, dlhopisy sa od apríla budúceho roka stanú súčasťou globálneho indexu Bloomberg-Barclays. Investori už využili príležitosti investovať do čínskych akcií a dlhopisov prostredníctvom dohôd o prepojení cez Hongkong.

Ďalšie faktory, ako je aj zahrnutie jüanu do koša mien Medzinárodného menového fondu v roku 2016 ako rezervného aktíva pre zvláštne práva čerpania a uvedenie čínskych termínovaných kontraktov s ropou, sú príkladmi celkového trendu.

Niektorí odborníci však hovoria o obmedzeniach posilnenia čínskej meny v najbližších desaťročiach. Analytici MUFG Bank v Hong Kongu tvrdia, že to bude vyžadovať menej selekcie. "Vytvárajú veľmi zvláštny trh pre konkrétne veci, ktoré by ste mohli chcieť urobiť, ak by ste chceli presunúť kapitál do Číny."  Qinwei Wang, vedúci ekonóm Amundi Asset Management, povedal novinárom v Hongkongu, že orgány jednoznačne chcú, aby jüan zohral väčšiu globálnu úlohu a odvolal sa na swapové dohody Čínskej ľudovej banky s inými centrálnymi bankami. Zatiaľ, čo spočiatku boli iba symbolické, dnes môžu byť považované za súčasť "snahy Číny zlepšiť, zvýšiť akceptáciu internacionalizácie jüana," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy