Prímerie Číny a USA posilnilo ceny ropy, cena Brentu prekročila 62 USD

Ceny ropy vzrástli v pondelok o takmer 5 %, pričom cena ropy Brent sa posunula nad 62 USD za barel (159 litrov). Ceny výrazne podporilo uzatvorenie 90-dňového prímeria medzi Spojenými štátmi a Čínou, čo znamená, že v najbližšom období by k zhoršeniu vzťahov, a tým aj k zníženiu dopytu po rope, nemalo prísť. Navyše, trhy čakajú, že tento týždeň sa členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dohodnú na znížení produkcie.
Americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa na schôdzke G20 v Buenos Aires dohodli, že najbližších 90 dní budú rokovať s cieľom vyriešiť obchodné spory, pričom počas tohto obdobia nebudú voči sebe prijímať žiadne sankčné opatrenia. Trump súhlasil s tým, že plánované zvýšenie dovozných ciel na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd USD (176,07 miliardy eur) od januára nezavedie. Peking zasa súhlasil s nákupom väčšieho množstva produktov z USA s cieľom znížiť vysoký obchodný deficit Spojených štátov s Čínou.
Trhy okrem toho čakajú aj na zasadnutie predstaviteľov OPEC. Tí sa zídu s ďalšími producentmi vo Viedni 6. decembra, aby prediskutovali produkčnú stratégiu na budúci rok. Očakáva sa, že sa dohodnú na znížení produkcie.
V pondelok zároveň Katar oznámil odchod z OPEC s platnosťou od januára. Jeho cieľom je zamerať sa viac na produkciu plynu. Vplyv Kataru na OPEC je nízky, krajina ťaží len zlomok z ropnej produkcie najväčších členov organizácie, ako sú Saudská Arábia alebo Irak.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla do 8.29 h SEČ o 2,65 USD (4,46 %) na 62,11 USD za barel. Výrazne vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom. Dosiahla 53,37 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 2,44 USD (4,79 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy