Trump formálne zruší Severoamerickú dohodu o voľnom obchode

Po podpise revidovanej zmluvy o obchode medzi USA, Kanadou a Mexikom má americký Kongres podľa šéfa Bieleho domu na výber medzi novou dohodou, ktorá ju nahrádza, alebo ničím.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že „formálne zruší“ Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) a konštatoval, že Kongres USA bude mať na výber medzi novou dohodou, ktorá ju nahrádza, alebo ničím. Revidovanú obchodnú zmluvu po dvoch rokoch vyjednávaní podpísali americký prezident Trump, kanadský premiér Justin Trudeau a prezident Mexika Enrique Pena Nieto počas summitu organizácie G20 v Buenos Aires.

Ďalším krokom je schválenie dohody v parlamentoch, čo sa však môže ukázať ako náročná úloha v USA, hlavne teraz, keď od januára budú Snemovňu reprezentantov ovládať demokrati namiesto Trumpových republikánov. Demokrati už žiadajú zmeny v dohode. Niekoľko hodín po jej podpise líder demokratov v Senáte amerického Kongresu Chuck Schumer uviedol, že na to, aby dohoda získala väčšinovú podporu v Kongrese, musí obsahovať silnejšiu ochranu trhu práce a ochranu životného prostredia a „musí preukázať, že je čistým prínosom pre rodiny zo strednej vrstvy a pracujúcich ľudí“.

Súvisiace články

Aktuálne správy