Viac ako tretina Talianov hodnotí vládny plán výdavkov v roku 2019 negatívne

Viac ako tretina Talianov hodnotí vládny plán rozpočtových výdavkov na budúci rok negatívne. A 60 % chce, aby Rím urobil ústupky a zmiernil svoj tón v spore s Európskou úniou (EÚ) kvôli porušeniu rozpočtových pravidiel bloku. Ukázal to prieskum výskumného ústavu Ipsos, ktorý v sobotu (1.12.) zverejnili noviny Corriere della Sera.
Brusel a Rím vedú už mesiac spor o návrh rozpočtu Talianska na rok 2019, ktorý počíta so zvýšením deficitu v dôsledku veľkých výdavkov. Tie zahŕňajú aj daňové škrty.
Taliansky návrh počíta s deficitom na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je trojnásobne viac, než plánovala predchádzajúca vláda a v rozpore s fiškálnymi pravidlami eurozóny. Európska komisia v októbri tento návrh zamietla a vyzvala Rím, aby ho upravil.
Ale predstavitelia talianskej vlády si do značnej miery stoja za svojimi plánmi a argumentujú, že vyššie výdavky zároveň podporia rast hospodárstva.
Komisia 21. novembra odmietla tieto argumenty a urobila prvý krok k disciplinárnemu konaniu proti Taliansku.
Podľa viac ako 40 % opýtaných Talianov je nepravdepodobné, že sporný plán výdavkov bude mať pozitívny vplyv na ekonomickú situáciu krajiny.
Taliansko patrí medzi najpomalšie rastúce a zároveň najzadlženejšie štáty eurozóny. Jeho verejný dlh je vyšší ako 130 % HDP, čo je viac ako dvojnásobok povolenej úrovne 60 % a druhý najvyšší dlh po Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy