Ekonomický výbor OPEC odporúča znížiť produkciu o 1,3 mil. barelov/deň

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) musí znížiť produkciu ropy, aby zabránila nadmernému zásobovaniu trhu v roku 2019. Uviedla to hlavná poradenská skupina kartelu zložená z odborníkov, ktorí radia ministrom energetiky členských štátov OPEC.
Poradná skupina, oficiálne známa ako ekonomický výbor OPEC, odporučila ministrom, aby znížili dennú produkciu o 1,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) oproti jej októbrovej úrovni. Cieľom je dosiahnuť na budúci rok rovnováhu medzi ponukou a dopytom, povedal člen rady, ktorý nechcel byť menovaný, pretože rozhovory boli súkromné.
Odporúčania rady nie sú záväzné a ministri OPEC, ktorí sa stretnú vo Viedni 6. decembra, si často zvolia inú cestu. Napriek tomu upozornenie na nadmerne zásobený trh, je signálom, že kartel vytvára základy pre zníženie produkcie.
Saudská Arábia, v podstate líder OPEC, tak stojí pred vážnou dilemou. Ak zníži produkciu ropy, nahnevá svojho spojenca amerického prezidenta Donalda Trumpa. A ak bude pokračovať v pumpovaní ropy na trh, bude riskovať pád jej cien na ultra nízku úroveň, čo uškodí jej ekonomike.
Tento víkend o tom diskutovali na okraj summitu G20 v Argentíne ruský prezident Vladimir Putin a saudský korunný princ Muhammad bin Salmán. Putin po schôdzi oznámil, že sa dohodli na obnovení zmluvy o redukcii ťažby vzhľadom na pokles cien ropy. Saudská strana sa zatiaľ k výsledku ich stretnutia nevyjadrila.
Sekretariát OPEC minulý mesiac uviedol v správe, že skupina potrebuje v budúcom roku dodávať na trh o 1,36 milióna barelov denne menej ako v októbri, aby zabránila zaplaveniu trhu komoditou. Svet bude v roku 2019 potrebovať menej ropy od OPEC aj v dôsledku slabšieho rastu dopytu a zvýšeniu jej produkcie v USA.
OPEC v októbri dodala na trh 32,9 milióna barelov ropy denne, keďže Saudská Arábia prudko zvýšila produkciu oproti januárovým 32,3 milióna barelov/deň.
Odporúčanie ekonomického výboru si najprv preštuduje tzv. ministerská monitorovacia komisia, čo je malá skupina, v ktorej má zastúpenie len šesť štátov kartelu. Jej úlohou je dohliadať na dohodu z roku 2016 medzi OPEC a ostatnými producentmi o výške ťažby. Komisia tiež vypracuje odporúčanie, ktoré už predloží priamo ministrom energetiky na rokovaniach vo Viedni.

Súvisiace články

Aktuálne správy