Za vianočnými nákupmi sa Slovákom najviac oplatí vycestovať do Poľska

, TASR Foto: thinkstock

Slovensko sa stále radí medzi krajiny Európskej únie (EÚ) s relatívne nižšími cenami tovarov, oproti priemeru EÚ sú nižšie o 14 %.

Slovensko sa stále radí medzi krajiny Európskej únie (EÚ) s relatívne nižšími cenami tovarov, oproti priemeru EÚ sú nižšie o 14 %. Len v šiestich štátoch EÚ sú tovary v priemere lacnejšie ako na Slovensku. Ide o blízke krajiny regiónu strednej a východnej Európy, a tak má nákupná turistika stále pre mnohých Slovákov význam. Výrazne lacnejšie môžu nakúpiť napríklad v Poľsku alebo v Maďarsku. Poukazuje na to analýza UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
Slovákom sa spomedzi okolitých krajín najviac oplatí za vianočnými nákupmi vycestovať do Poľska, konštatujú analytici. Spotrebná elektronika je tam v porovnaní so Slovenskom v priemere lacnejšia o 14 %, domáce spotrebiče, obuv a odevy o približne 20 % a nealko nápoje a potraviny o zhruba 30 %. Porovnateľné ceny spotrebnej elektroniky sú aj v Česku a Maďarsku, kde je v priemere o 11 – 13 % lacnejšia. Najdrahšie tovary v Európe sú v Nórsku a Švajčiarsku, z krajín EÚ v Dánsku.
Analytici však upozorňujú, že slovenský zákazník môže lacnejší tovar nájsť aj v domácich obchodoch, pravdepodobne ho ale snaha ušetriť bude stáť viac úsilia. Pri ceste za hranice musia navyše Slováci počítať aj s dodatočnými nákladmi na cestu a na zmenu domácej meny za menu cieľovej krajiny, dodávajú analytici.
Niektorí Slováci za vianočnými nákupmi mieria do susedného Rakúska, kde sú síce ceny podľa analýzy v priemere o 27 % vyššie ako na Slovensku, náročnejší zákazník tu však môže nájsť väčší výber. Nepatrne nižšie ako v SR sú v Rakúsku ceny odevov.
V prípade služieb je priemer cien EÚ takmer dvakrát vyšší ako na Slovensku. Najdrahšie sú však v krajinách mimo Únie – v Nórsku a Švajčiarsku. Naopak najlacnejšie sú služby v Albánsku a z krajín EÚ v Bulharsku.
V porovnaní s minuloročnou predvianočnou sezónou sa "eurové" cenovky pre Slovákov v zahraničí relatívne najviac menili v krajinách, ktoré nie sú členmi eurozóny. Meny okolitých krajín V4 sú podľa analytikov aktuálne voči euru o niečo slabšie ako v predvianočnom období minulého roka. Nákupy tovarov v Česku a Maďarsku tak pre Slovákov medziročne relatívne zlacneli o 1,6 %, respektíve 1,7 %, v Poľsku o 3,1 %. Podobné platí aj pre Švédsko a čiastočne aj pre Dánsko a Veľkú Britániu. Cenovky sú tu však v porovnaní so Slovenskom stále vyššie a navyše nákupy v týchto krajinách by Slovákom predražovali aj významné náklady na cestu.

Súvisiace články

Aktuálne správy